Публикация

Това - онова за разкрасяването

Наскоро бе издадена книга, в която известни учени, специалисти по козметика, отговарят на основни въпроси, свързани с продуктите за разкрасяване, които се употребяват всекидневно от милиони жени по целия свят.


ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПРИСТРАСТЯВАНЕТО КЪМ БАЛСАМА ЗА УСТНИ?
Да. Кожата е сложен орган, съставен от много слоеве. Най-горният слой се състои главно от мъртви, сухи клетки и когато те се лющят, изпращат сигнал на по-дълбокия слой да произвежда нови кожни клетки.
Това е процес на обновяване на клетките. Редовното мазане на устните с балсам спира изпарението на влагата от вътрешния слой на кожата. И тъй като повърхностният слой не изсъхва достатъчно, основният слой престава да приема сигналите за произвеждане на нови клетки и забавя производството им.

При спиране на употребата на балсам устните изсъхват и основният слой се принуждава отново да произвежда нови клетки. Но тъй като устните вече са изсъхнали, ги мажем отново с балсам.

Когато той се изтрие, а липсват нови влажни кожни клетки, които да заместят изсъхналите, устните пак изсъхват и отново трябва да се намажат с балсам. При този повтарящ се процес устните привикват на прекалена употреба на балсам и стават зависими от него.

ЗАЩО НОКТИТЕ ПОЖЪЛТЯВАТ ОТ ЛАКА И КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ТОВА?
-  За да предпазите ноктите от оцветяване, преди да ги лакирате с тъмен лак полагайте безцветен базов лак.

- Използвайте лак, който не съдържа формалдехид.

- Използвайте лакочистител с избелваща формула или веднъж седмично киснете по 15 минути пръстите си в половин чаша вода със сока на един лимон, за да отстраните петната по ноктите.

- Никога не се опитвайте да търкате петната с пила или друг инструмент, защото ще изтъните и повредите ноктите си.

-brr-

Понякога по-тъмните лакове оставят петна по ноктите заради химическата реакция между оцветителя и плочката на нокътя. Тази реакция не се получава при всички лакове и при всички хора, а понякога минава време преди ноктите да пожълтеят.
 
Формалдехидът се използва като втвърдител при производството на някои лакове. Той може да влезе в реакция с кератиновия протеин в ноктите и да ги направи чупливи и жълтеникави.

ДЕЙСТВАТ ЛИ КРЕМОВЕТЕ ЗА УПЛЪТНЯВАНЕ НА УСТНИТЕ?
Да – като раздразняват устните, от което те се подуват. Парещото чувство при употребата на подобни кремове не е въображаемо – устните ви реагират на ментоловия химикал, наречен menthoxypropanediol, който стимулира кожата.

Уплътняването на устните е много леко и временно, затова не си струва да използвате тези кремове, те само ще навредят на устните ви.

СТРУВА ЛИ СИ КУПУВАНЕТО НА СКЪП БАЛСАМ ЗА КОСА?
Само прекалено евтините балсами не съдържат силикон, от който  косата бухва най-добре. Но между балсамите с нормални цени и най-скъпите няма съществена разлика. Купувайте балсам според вкуса и възможностите си. Съставките на скъпите балсами са почти същите като на по-евтините.

ТРЯБВА ЛИ ЛИЦЕТО ДА СЕ ПОЧИСТВА С ТОАЛЕТНО МЛЯКО В ПОСОКА ОТДОЛУ НАГОРЕ?
Никой не е обяснил научно указанието за почистване на лицето с тоалетното мляко с движения в посока отдолу нагоре. Може би производителите смятат, че тъй като гравитацията дърпа кожата надолу, придвижването на кожата нагоре ще я предпази от бръчки. Бъдете сигурни, че това няма да стане.

Коментари