Публикация

700 малки плевенчани трябва да се имунизират срещу детски паралич

До края на месеца ще продължи извънредната полиомиелитна имунизационна кампания в Плевенско, съобщи д-р Бонеслав Бонев от РЗИ.


В региона ще бъдат обхванати около 700 деца с пропуски в имунизацията и реимунизацията срещу детски паралич.

Кампанията срещу полиомиелит е насочена към децата от 13-месечна до 7-годишна възраст, които нямат данни за проведени имунизации срещу полиомиелит или имат непълна имунизационна схема за възрастта, нямат избран личен лекар, нямат постоянна адресна регистрация и са рисков контингент.

Имунизациите ще се извършват под ръководството на РЗИ. На всички 109 общопрактикуващи лекари в областта е издадено предписание да проверят хората в пациентската си листа, които са с пропуски в имунизацията.

Имунизационната кампания в областта се осъществява и с подкрепата на областния управител, както и с помощта на кметовете на населените. От РЗИ призоваха кметовете и родителите на всички деца от тези възрастови групи да оказват активно съдействие на личните лекари за изясняване на имунния им статус и имунизация.

Поводът за извънредната имунизация е, че на последното съвещание на Регионалния сертификационен комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока. 

Коментари