Публикация

Здравето на костите изисква грижи

Приемането единствено на калциеви препарати при остеопороза и фрактури не е достатъчно за укрепването на костите.


Причината за това е фактът, че калцият е част от сложни обменни процеси, които се регулират с участието на витамин D. Всъщност става въпрос не за типичен витамин, а за D-хормон, който въздейства върху почти всички тъкани в организма чрез специфични рецептори.

Затова недостигът на този хормон има негативен ефект върху тялото като цяло, а не само върху опорно-двигателната система. При скринингови изследвания е установено, че при 50 процента от случайно подбрани хора нивата на D-хормона са били под необходимите.

Това е особено неблагоприятно за възрастните хора, които развиват остеопороза и без D-хормон няма как да усвояват калция. Учените вече преосмислиха дневната препоръчителна доза от този хормон и тя беше повишена от 300-400 на 800-1000 единици дневно. Храната не е основният източник на витамин D, защото той се синтезира в кожата под влиянието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

А много от възрастните хора не се излагат на слънце поради други здравни рискове. Затова за тях остава алтернативата за допълнителен прием на D-хормон. При това се препоръчват препарати, които са във форма, готова за усвояване от организма, какъвто е алфакалцидолът (Алфа-Д-3).

При съмнение за остеопороза или ако вече в семейството ви има човек с фрактура, можете да се консултирате със следните лекари:

Д-р Теодора Чилева – ендокринолог
Месторабота: МБАЛ - Карнобат, ул. ”Стара планина” № 180, ет. 1, каб. № 2
Телефон за контакти: 0888 338 001

Д-р Красимира Стефанова - ревматолог
Месторабота: гр. Плевен,
ДКЦ 2, ул. „Сан Стефано" 1, ет. 5, каб. 70
Раб. време: 14-19 ч., без петък

Д-р Оля Сарджева - ендокринолог
Месторабота: гр. Варна
ул. „Брегалница” 4
Телефон за контакт: 052/601 204

Коментари