Публикация

УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив с планове за развитие

Три модерни центъра ще бъдат създадени в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив до края на година. Това стана ясно по време на тържественото честване на 132 години от създаването на лечебното заведение.


По думите на изпълнителния директор доц. Карен Джамбазов до края на август ще започне работа и втория линеен ускорител в Клиниката по лъчетерапия. Преди дни е приключил монтажът на апарата и след като се премине през етапите на тестване, ще започне и експлоатацията му.

Така пловдивската болница ще бъде единствената в страната с два линейни ускорителя, които ще работят на максимума от капацитета си, за да могат да обхванат всички нуждаещи се, коментира доц. Джамбазов.

Той допълни, че най-голямата болница в южна България по европейски проект ще създаде и център за хирургия на глава и шия. С отпуснатите 1 милион и 500 хиляди лева ще бъде закупена уникална апаратура за страната, която ще осигури най-добрата диагностика и лечение на пациентите с тумори в мозъка. Предстои оборудване и на модерна лапароскопска зала.

От ръководството на болницата, съобщиха още, че предстоят разговори със здравното министерство, на които ще се настоява за актуализация на бюджета с 1 милион и 800 хиляди лева. Тези пари ще са нужни, за да се поеме допълнителният поток от болни. Бюджетът на лечебницата за тази година е 54 милиона лева, но той е крайно недостатъчен и болницата работи на 75% от капацитета си, допълни доц. Джамбазов.


Коментари