Публикация

8 май –Международен ден на таласемията

По случай Международния ден на таласемията – 8 май /неделя/, от 14.00 ч. в “Принцес аутлет център” /жк. Младост 3/, сдружение „Организация на Таласемиците в България” ще проведе среща за родители и пациенти от всички възрасти.


В неформална обстановка присъстващите ще могат да обменят мнения и идеи, да споделят личния си опит за лечението, трудностите и живота с таласемия майор. Подобни срещи ще има и в Пловдив и Варна.

Организацията използва този специален ден, за да алармира обществото за острия недостиг на кръв и да призове всички здрави хора от 18г. до 65г.  да се включат в кръводарителските кампании, защото кръводаряването е висш хуманен акт, спасяващ ТРИ човешки живота.

Таласемията представлява рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, което води до тежка анемия. Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия - кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства „сираци” за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо в следствие на множеството кръвопреливания.

В България са регистрирани 242 пациента с тежката форма на таласемия майор, а около 2,5 % от населението (180 000!) са носители на гена на Таласемията. В някои райони процентът достига и до 6%.

Коментари