Публикация

Красиви с фотоепилация

Грижата за външния вид определено изисква търпение и упоритост, а една от най-досадните процедури е премахването на нежеланото окосмяване. Асоциацията с думите „епилация”, „кола маска” или „пинсета” определено е: „Боли!”.


Истината обаче е, че вече не ни се налага да траем за хубост, защото лесно и безболезнено можем да отстраним досадните косъмчета от почти всяко място. „Един от най-иновативните съвременни методи за това е фотоепилацията” – разказа пред екипа ни козметикът Росица Михайлова. Предимството пред лазерната епилация е, че се обхваща по-голяма част от кожата. Освен това е по-безболезнено и щадящо към обработваното място.

По думите на Росица процедурата е подходяща за всеки тип кожа, защото чрез употреба на светлинни филтри и специфичен софтуер параметърът се наглася в зависимост както от цвета и дебелината на кожата и космите, така  и от дълбочината на космения фоликул.

„Има значение обаче дали окосмяването е само козметичен дефект, или е в резултат на хормонални проблеми”, каза Силвия Танкова, която има професионална квалификация по „Медицинска козметика”. Когато окосмяването е вследствие на хормонални проблеми, обработването на космите е много по-трудно, защото са по-упорити. В общия случай за 6-8 процедури окосмяването се редуцира с около 90-95%.

„Важно е хората да знаят, че фотоепилацията не е ефективна при бели косми, защото те не притежават меланин в луковицата си, който всъщност привлича уреда. При русите косми това не е така, защото те все пак имат пигмент и се повлияват от фотоепилацията” – допълни събеседничката ни.

Като стана дума за чувствителност, има някои условия преди извършването на процедурата, които козметиците следят. Приемът на лекарства, които повишават фоточувствителността, е пречка.

-brr-

Необходимо е космите в областта, която ще се обработва, да не се отскубват в продължение на поне 4 седмици за лицето и поне 6 седмици за тялото. През този период не е необходимо да чакате космите да израстват. Те могат да бъдат премахвани чрез избръсване, крем депилатоар, подстригване или чрез всеки друг метод, при който те не се отскубват.

Ето защо използването на епилатор, кола маска, пинсета е в графа „непрепоръчителни”, ако искате процедурата да е ефикасна. Тенът също е пречка. „Не трябва да е посещаван солариум, а и лятото е най-неподходящото време за фотоепилация, защото тогава кожата ни най-много се излага на слънце” – обясни Росица Михайлова. Рисковете са свързани с появата на хипо- или хиперпигментации.

Ето защо сега е моментът да се разкрасите за предстоящия сезон и да се отървете от досадните косъмчета на нежелани места. „При обработката кожата трябва да е равна, чиста – без ранички, а на бенките се слага един специален предпазващ контактен гел. По принцип колкото по-светла е кожата и е по-тъмен косъмът, толкова по-добре се повлиява окосмяването”, каза още козметичката.

След първата процедура една част от космите остават като черни точки, които изчезват за около 2 седмици, а други продължават да израстват и опадват без усилие до около 14-ия ден за лицето и до около 28-ия ден за тялото. Ето защо процедурите е хубаво да се правят поне през 20 дни, има минимален, но няма максимален срок между отделните процедури. Тези периоди са съобразени с цикличния растеж на космите  в отделните области на тялото и са индивидуални.

Оказва се, че мъжете все по-често търсят тази процедура: „Особено в областта на гърба, защото с кола маска много ги боли!” – допълни с усмивка Росица Михайлова. „По-големите участъци са и по-скъпи, но в сравнение с преди 4-5 години фотоепилацията вече стана по-достъпна за българите: и като цени, и като услуга, която се предлага на повече места. Така че в момента това е най-нежното, неинвазивно и дълготрайно решение на проблема с нежеланото окосмяване” – каза в заключение тя.

Коментари

Здравейте, незнам дали можете да ми отговорите , но все пак ще си задам въпросите. Има ли възрастови ограничения за ползвне на фотоепилатор и може ли да се ползва от диабетик? Обмислям да си купя фотоепилатор ( за вкъщи Philips, Rowenta...) . Съответно продавачите казват, че не е проблем . В интернет четох противопоказания за фотоепилация и диабет , но и обратното ( че няма проблем ) . Съответно ще се допитам до ендокринолога си , но предпочитам да видя различн мнения. Благодаря!