Публикация

Недостигът на кръводарители застрашава живота на болните от таласемия

Страдащите от рядкото заболяване таласемия изпитват все по-големи трудности при намирането на нужната група кръв, която ежемесечно трябва да им се прелива.


Голяма част от болните нямат друг вариант, освен да търсят кръводарители на черно и да плащат.

Тревожната информацията бе изнесена  в Пловдив по повод Международния ден на таласемията - 8 май, от организацията на таласемиците. Болните алармираха за острия недостиг на кръв и призоваха хората да не се страхуват да даряват.

„Голям проблем е, че хората по различни причини, но най-вече от страх, отказват кръводаряване. Най-сериозно и тежко е положението в малките населени места, обясни пациентката Елена Димова.

Според нея най-дефицитен е отрицателният резус фактор и то от всички кръвни групи. Тя разказа, че докато чакат животоспасяващата банка 8-годишни дечица припадат. По думите й  малко хора знаят, че таласемията е кръвно заболяване, което се дължи на намален и липсващ синтез на хемоглобина в организма.

Резултатът е тежка анемия. Лечението е доживотно и изисква ежемесечно кръвопреливане, както и поддържане със скъпоструващи медикаменти. В България са регистрирани 242 пациенти с тежката форма на таласемия майор.

Близо 70 са носителите на генетичната болест в Пловдив, като повече от половината са деца. „ Ако само веднъж в годината минете през Кръвопреливния център, ще спасите живота на две деца с таласемия, призова Елена Димова.

Коментари