Публикация

Аромати на успеха

Специалистите отдавна знаят, че не всеки аромат може да се съчетае с бизнес стила в облеклото, прическата, грима и аксесоарите, подходящи за деловите хора. Затова и в парфюмерийния бранш вече съществува понятието „костюмени аромати”, съответстващи на работната атмосфера и привличащи парите и успеха. Точно в тази категория е прочутият Chanel №5, причисляван от французите и към деловите парфюми.


Територията на бизнес ароматите се разграничава от класическите маркови парфюми, които са с ярко изразени традиции в изкуството на тяхното създаване и оформяне. Те са обвити в легенди, проверени във времето, с перфектно подбрани нотки.

Класическите парфюми, които идеално се съчетават с деловите дрехи от мъжкия или женския гардероб, са наречени костюмни. Но какви точно трябва да са ароматите, отговарящи на бизнес етикета и дрескода? Те не трябва да бъдат натрапчиви, обсебващи и със силен контур. Офис служителите се нуждаят от леки и скромни парфюми, които допълват образа, без да привличат прекалено вниманието. Такива аромати са с изискан букет от цитрусова или плодова начална нотка, нежна цветна или водна сърцевина, които не се разкриват много ярко, например дървесните. Офис парфюмът трябва да бъде удобен, изтънчен, подчертаващ индивидуалността, тоест да бъде, както се казва, „по мярка”.

Подходящи бизнес парфюми са в стил унисекс, съдържащи сандалово масло, асоцииращо се с умиротвореност и увереност, настройващи на делова вълна. Ароматът унисекс не прави неговия притежател безличен или неизразителен. Вълшебството му е именно в подчертаването на половата принадлежност. В ореола на жената той усилва нотката на привлекателност, а в ореола на мъжа подчертава нотката на уверено спокойствие, зад което са маскирани агресивност и сила. Такива са парфюмите на Hermes с подчертан сандалов аромат - Hermes Voyage и цветно-морските нотки на Bond no. 9 High Line. Двата ненатрапчиви, но ефектни аромата са предназначени за открити, активни и жизнерадостни жени, които умеят да бъдат стилни в рамките на строгия дрескод.

Ето и някои аромати, отнасящи се към многобройното цветно семейство.
Чистите цветни аромати, елегантни и романтични, нежни и ефирни, са подходящи за дамите от всички възрасти. Класическите примери са: Amor Amor на Cacharel, Cheap And Chic на Moschino.

Свежите цветни аромати с допълнителни цитрусови и плодови оттенъци, леки и ефирни, са предназначени за млади жени. Такъв е парфюмът Light Blue на Dolce&Gabbana.
Цветно-дървесните аромати са подходящи за уверените в себе си жени - Boss Woman на Hugo Boss, Incanto на Salvatore Ferragamo. Подходящи са и шипровите аромати със зелени, чисти и свежи дървесни нотки на градински чай, лавандула и смола. Такива са Miss Dior и Incanto Charms на Salvatore Ferragamo.

Цитрусовите ухания с ефирно масло от лимон, портокал, грейпфрут, бергамот са свежи и леки, подходящи по-скоро за делови срещи, отколкото за всекидневието в офиса. Класически пример за такъв аромат е Herrera Aqua на Carolina Herrera. В тази група се включват и плодовите аромати, меки и топли, с нотки на ябълка, кайсия, бергамот, мандарина и ананас. Такива са парфюмите Dior Addict 2 на Christian Dior, Happy на Clinique, Be Delicious на DKNY.

Пикантните ориенталски ухания, ароматите на кожа, които се върнаха с вълната на ретро модата, или тежките вечерни аромати се изключват от бизнес етикета.

Коментари