Публикация

Ще се увеличи възрастта за ин витро

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава. Това се предвижда в проекта за изменение на Наредба 28, който е качен на сайта на МЗ.


Той ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след като изтече 14-дневния срок за обсъждане.

Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С проекта тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза.

Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция”. Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани. 

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.

Коментари