Публикация

Стоманен имплант спасява зрението при глаукома

Стомана, имплантирана в окото, спря развитието на глаукомата при 79-годишен бургазлия. Операцията бе направена в Очното отделение на Бургаската болница и е първата такава операция за МБАЛ-Бургас.


Става дума за микроскопичен имплант – Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device. Той представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане.

Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома – то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен.

Ако глаукомата не се лекува, загубата на зрение е постоянна и прогресивна. Страшното при тази болест е, че пациентите нямат симптоми, практически ослепяват изведнъж. Затова след 45-годишна възраст се препоръчват периодични прегледи и измерване на вътреочното налягане.

Намаляването на очното налягане е единственото средство за управление на заболяването. Това става по два начина – или чрез прилагане на специални капки, а ако те не помогнат – чрез лазерна обработка или операция.

Иновативният имплант играе ролята на дренажна система, която намалява вътреочното налягане. Той се прилага в случаите, когато другите терапии са неуспешни, пациентите имат алергия към медикаментите, или по преценка на лекуващия лекар.

„Досега сме поставяли импланти във вид на клапи, които са доста големи. Операцията при тях е по-тежка, по-продължителна, а възстановяването на пациента е трудно. Този микроскопичен имплант на практика е вечен”, разказа д-р Румен Мутавчиев, началник на Очно отделение – Бургас. Той е извършил операцията с помощта на микроскоп и специална техника, която позволява вкарването на стоманената тръбичка в окото на пациента с минимални травми.

„Единственият минус на имплантите е, че не се поемат от здравната каса. Но един пациент с открита глаукома трябва да си купува капки до края на живота си. Това излиза доста повече от еднократния разход, това бе мотивът и на моя пациент да се реши на тази операция. Капките изискват и ангажимент – слагат се в определено време, не бива да се забравя, което за ангажираните хора е доста трудно”, обясни д-р Мутавчиев.

Предразположени към развитие на глаукома са хората, които страдат от прекалено ниско кръвно налягане, късогледство, диабет, понижаване на кръвоснабдяването.

Вероятността от увреждане е 8 пъти по-голяма, ако в семейството има кръвен родственик, болен от глаукома. Глаукомата може да се появи на всяка възраст, но е по-разпространена след 45 години. Зрителната острота се запазва за дълго време, докато уврежданията на зрителния нерв прогресират.

Зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загине 40% от оптичния нерв – тогава заболяването е в напреднал стадий. Периодичните прегледи при специалист и ранното откриване на заболяването могат да спасят зрението.

Коментари