Публикация

Възглавница от спелта за релакс и спокоен сън

Анна Симеонова по професия е програмист, дълго време работи в софтуерна компания. Заедно със своя съпруг Явор преди 4 години започват свой малък бизнес, по-скоро хоби, предлагайки възглавници с растителен биопълнеж. Идеята им хрумва, когато тяхна гостенката пристига от Германия с възглавницата си от спелта, изключително удобна за седене.


Първите възглавници семейство Симеонови изработват за йога студиото на свои приятели. Ани твърди, че това е най-удобното нещо, на което можеш да седнеш, а също и да заспиш. Уникалното на тези биовъзглавници е пълнежът им от житото спелта. Суровината купуват от Германия, тъй като в България не се отглежда, още повече и био. Семейството обаче внесло повече спелта, отколкото било необходимо за поръчаните 20 възглавници. С остатъка направили подаръци на свои приятели. Ани казва, че няма маркетингова стратегия за възглавниците, по-скоро иска да предложи продукти, от които тя самата е доволна.

„Началото за нас бе интересът на хората и предизвикателството сами да изработим възглавниците. Радваме се, когато хората останат доволни от тях”, разказва ентусиазирано Ани. Според нея човек трудно може да оцени биовъзглавниците, без да се замисли сериозно на какво спи. Повечето хора изобщо не подозират, че изкуствените влакна, които слагат под главите си, са отпадъчни продукти от производството на петрола.

Спелта е древен сорт жито, използвано от египтяните, прародител на съвременното. Днес този сорт не се използва заради ниските добиви и невъзможността да се обработва с хербициди. В Западна Европа спелтата се възражда от модата на биопродуктите. Обвивките от спелта пък служат за пълнеж на възглавници. Те са твърди и кухи, при натиск леко пружинират, затова възглавницата не потъва, а заема формата на главата, подкрепя добре врата и гръбнака по време на сън. Може да се каже, че е ортопедична. Преди да заемат мястото си на пълнеж, обвивките от спелта се обработват по модерна технология с фина баня от биокаучук. Това им позволява дълго време да запазят формата си, без да стават на прах, което ги прави подходящи за алергични хора.

Между обвивките на спелтата се задържа въздух, който циркулира постоянно и това не позволява възглавницата да запарва, да задържа влага и акари. Което пък я прави подходяща за влажен климат. Животът на една възглавница е от 3 до 5 години, след което пълнежът се сменя. Калъфката с цип позволява да регулирате височината на възглавницата, като извадите час от пълнежа. Ако пък искате да изперете калъфката, трябва да извадите спелтата в хартиена торба. Биовъзглавницата не изисква особена поддръжка, но е препоръчително напролет да я изнесете на слънце за кратко, за да се зареди с енергия, както казва Ани. Естественият материал осъществява връзката на човека със земята и го зарежда положително.

Друг пълнеж за възглавниците е този от обвивки на просо. Усещането при допир е като с фин пясък. Спелтата има масажиращ ефект, докато просото е меко на докосване. Възглавниците от просо се харесват повече от жените, защото са по-нежни. Когато спите, при обръщане пълнежът издава шум. Според Ани по-безшумна е възглавницата с просо, но до два дни се свиква.
„За някои хора шумът може да е приспивен и приятен, но за други е дразнещ. Подобно на ромоленето на поточе, което за някои е релаксиращо, но други се изнервят, затова всеки сам трябва да си прецени каква възглавница иска. На мен лично спелтата не ми шуми. Имам вкъщи и от двата вида и семейството ми ги смята за много удобни. Ако възглавницата е за дете, то се радва повече на по-меката с просото. Но за възрастните е индивидуално. Най-добре е възглавницата да се пипне с ръка, за да се избере”, споделя Ани. Нейните клиенти са предимно хора с проблеми, които търсят облекчение на болките от шиповете. И въпреки че не е панацея, биовъзглавницата е най-добрата, на която човек може да спи. Поне нашето впечатление е такова.

Има и възглавница с две лица, тоест комбинирана, с двата вида пълнеж -  спелта и просо. Тъй като е по-дебела заради пълнежа, тя е подходяща за хора, които обичат да спят на високо.
Възглавниците за бременност и кърмене са специални. Тази за бъдещи майки е с цилиндрична форма и дължина 1,60 м, пълнежът е от спелта, защото е по-лека от просото. Ани лично я е тествала по време на бременността си преди година и половина. Казва, че е изключително удобна особено за последните месеци на бременността, когато коремът е тежък и при лягане кръстът се усуква. Възглавницата може да се премества с всяка поза на тялото и позволява да я нагласите, както ви е най-удобно. Най-важното е, че не запарва в сравнение с тази от изкуствена материя. След раждането възглавницата от спелта може да се използва и за бебето.

Възглавницата за кърмене е във формата на полумесец, поставя се под бебето при кърмене, като обхваща гърба на майката. Тя може да служи и за подпиране на кръста. Има и възглавничка за бебе против колики. Затопля се равномерно в микровълнова или обикновена фурна и се поставя върху коремчето на бебето. Успокоява червата, като му помага да заспи.
Според Ани човек, веднъж привикнал към възглавницата си, не желае да се раздели с нея. Посочва за пример собственото си семейство. Когато били на гости в Русе, се наложило да изпратят възглавниците от София по куриер. А приятелите й от Барселона пътували навсякъде със спелта възглавниците си, дори и в самолета.

Коментари