Публикация

Организмът се нуждае от помощ през бременността

Споровете дали бременните жени трябва да приемат допълнително витамини и минерали са сред най-популярните в интернет форумите.


За сметка на това учени от Института за защита на майчиното здраве в Петербург за пореден път доказаха, че в този период от живота на жената организмът има повишена нужда от редица витамини и минерали и особено от фолиева киселина, желязо и цинк. В същото време недостигът точно на тези вещества е най-разпространен.

Това застрашава нормалното развитие на плода, особено в първите седмици на бременността, когато се формират всички тъкани, органи и системи. Затова всяка бременна жена трябва да се консултира със своя лекар какви таблетки с витамини и минерали да приема. Те трябва да са специално създадени за бременни, с оптимален състав, без оцветители и консерванти и максимално близо до природните източници на съответните вещества.

Бременните не могат да разчитат само на храни, богати на дадените витамини, защото така никога не могат да знаят точно какво количество са приели. Освен това много от продуктите могат да дразнят храносмилателния тракт, приети в по-големи количества.

Не е за пренебрегване и вероятността с някои от пресните растителни продукти да се поеме и повишено количество нитрати и други вещества от изкуствените торове. Затова се изисква балансиран подход – рационално хранене с разнообразна и прясна храна и прием на мултивитамини.

Коментари