Публикация

Кафето и ракът на гърдата

Шведски учени твърдят, че консумацията а кафе намалява риска от по-агресивна форма на рак на гърдата.


Жените, които редовно се наслаждават на горчивата напитка, са по-малко застрашени от развитието на  отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата, особено ако пият по пет и повече чаши на ден.

Тази форма на заболяването не се влияе от повечето лекарства, поради което химиотерапията често остава единствената възможност.

Изследванията, обхванали около 6000 жени в менопаузата, показват, че тези от тях, които пиели по пет и повече чаши на ден, били с 57% по-малко застрашени от рак на гърдата спрямо тези, които пиели по-малко от една чаша на ден.

Кафето намалява леко опасността от всички останали видове рак на гърдата, но тази връзка е незначителна, когато се вземат предвид и други фактори като възраст и тегло. 

Коментари