Публикация

Сезонът на здравите бебета...

Преди много години октомври е бил месецът с най-много сватби. Това е било свързано с работата на полето. През септември се е прибирал урожаят, а след това хората са можели да отдъхнат и да помислят за семейното си бъдеще.


Оттогава измина много време, животът коренно се промени и браковете вече се сключват по всяко време на годината. Продължават обаче споровете кога от здравна гледна точка е най-подходящо да родиш дете. Според учените всеки сезон си има своите плюсове и минуси. Всеки трябва да избере кое за него и за поколението му е по-важно.

Раждане през пролетта

Плюсове
- Пресни плодове и зеленчуци и съответно много витамини през първите месеци на бременността. А това е сериозен резерв от здраве.

- Възможност да отдъхнеш на море, да набереш сили и приятни емоции, които никак не са за пренебрегване през предстоящите не особено леки за жената 9 месеца.

- Следва сезонът на лятото, когато бебето ще може по-дълго време да прекарва на чист въздух и да се зареди с витамин D от естествения източник – слънцето.

Минуси
- Последните месеци на бременността съвпадат със сезона на грипните епидемии и повишената вероятност от травми заради заледените улици.

- Раждането ще бъде по време на сезонното отслабване на организма и дефицит на естествени витамини.

-brr-

Раждане през лятото

Плюсове
- В периода след зачеването пазарът предлага много естествени витамини.

- Времето на кърмене съвпада с периода на пресните плодове и зеленчуци.

- През последните месеци на бременността поледиците вече ще са зад гърба ви.

- Слънцето, а покрай него и витамин D, са в изобилие.

Минуси
- Първите месеци на бременността преминават в сезона на простудите, което създава опасност за плода. Закаляването и витамините помагат.

- Последните месеци преди раждането съвпадат с лятото. Горещините създават дискомфорт на бъдещата майка.

- Продължителната светла част на денонощието не благоприятства изработването на хормона на бременността – мелатонин, който е много важен през последните месеци. Този хормон се изработва от епифизата предимно в тъмните часове на денонощието, затова неговото количество е най-голямо през есента и зимата. Мелатонинът влияе върху клетките, произвеждащи меланин в кожата, и регулира нейната пигментация. Но ако сте здрави, ще се справите и с мелатонина, който имате във вашия организъм.

-brr-

Раждане през есента


Плюсове
- През последните месеци на бременността има много естествени витамини. Те са особено необходими в периода на адаптация на бебето.

- Кърменето е в период, когато в организма на майката има много витамини.

Минуси
- Първите месеци на бременността съвпадат с пика на грипните епидемии и респираторните заболявания. Това е много опасно, защото през първите два месеца след зачеването се оформят основните органи на бебето.

- В края на бременността се снижава нивото на хормона мелатонин.

- Първите месеци в живота на бебето ще преминат в хладен сезон, което ограничава разходките на чист въздух.

-brr-

Раждане през зимата

Плюсове
- Зачеването е през пролетта – най-радостния сезон, който носи много положителни емоции.

- Последните месеци на бременността минават в благоприятни условия, когато все още не се е изчерпал витаминният запас в организма на бъдещата майка.

- В края на бременността нивото на мелатонин е много високо.

- Летните горещини няма да са проблем.

Минуси
- В периода на зачеване много е възможно родителите да страдат от недостиг на витамини.

- През последните месеци вероятността от травми е много голяма.

- Първите месеци от живота на бебето ще преминат в периода на грипни епидемии и бум на респираторните заболявания.

- Ограничени възможности за разходки на открито.

- Недостиг на естествен витамин D.

Изводът на учените е, че няма лош или добър сезон за раждане. Минусите може да се превърнат в плюсове - за закаляването на бебето например е подходящ именно зимният сезон. Вирусите също не са особено страшни, защото новороденото надеждно е защитено от майчиния имунитет и продължава да го получава чрез кърмата. Просто вслушвайте се в съветите на лекарите и не се притеснявайте от сезоните.

Коментари