Публикация

Международен ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

Със запалени свещи ще се почете паметта на жертвите от СПИН в целия свят на 15 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от болестта.


Тази година той е под надслов „Да докоснеш човешки животи”. У нас на 15 май ще се проведе бдение пред Нардония театър “Ив. Вазов” в София.

С помощта на Министерството на здравеопазването, Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, общините и неправителствени организации, в цялата страна ще се проведат и редица други мероприятия.
 
Общо 1 333 са регистрираните хора с ХИВ у нас. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 - 68 години.

Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна – 6 и в Стара Загора - 4. Благодарение на напредъка на медицината и добрата политика на държавата в тази сфера обаче борбата с болестта става все по-успешна.

В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват  620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия.  През 2011 година МЗ е доставило на секторите за лечение на СПИН общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева.

За осигуряването на непрекъснатост на терапията допълнително от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария са осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти.

Най-важно за здравето на хората обаче е превенцията. У нас 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година по данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

МЗ припомня, че вирусът на ХИВ се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдете внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използвате нестерилни игли или спринцовки при нужда. Ако смятате, че сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване и потърсете навременна медицинска помощ.

И не забравяйте, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване!

Коментари