Публикация

Маникюрът може да носи радост

За Десислава Асенова всичко започва, когато решава да зарадва своите приятелки, като рисува причудливи декорации върху ноктите им. Дълго време е сервитьорка и управител на заведение, но си дава сметка, че тази работа не е подходяща за семейство и отглеждане на деца. С помощта на съпруга си превръща хобито си - декорацията на маникюр, в своя професия. Деси рисува фигурки и върху своите нокти, всяка седмица те са различни, съобразени с нейния тоалет, и обикновено бият на очи отдалеч.


Деси, трудно ли беше началото?
През първата година от новата ми работа като маникюрист нещата не вървяха. Наех помещение в блока, в който живеех, и по време на втората ми бременност започнах работа. Делях едно пространство с мъжки фризьорски салон и затова нямах много клиенти. Не се отказах благодарение на мъжа ми, който твърдо вярваше, че нещата ще потръгнат щом клиентките разберат колко съм добра. Започнах да пускам цветни брошурки по пощите на хората в квартала. След време вече имах редовни клиентки, които доведоха други и така...

Кои са най-интересните и екстравагантни декорации, които си правила?
Калинките видях в една книжка на децата ми. По принцип не мога да рисувам, но върху ноктите се получава. Имам един модел с ягодки, които стоят страхотно на по-къси нокти. Приличат повече на ваденки, отколкото на рисунки. Дините през лятото бяха много актуални, заради онази реклама с дините на плажа, нали се сещате... Една клиентка реши, че иска такъв маникюр, за да майтапи съпруга си. Саня е клиентка, която ме посещава от 7 години, веднъж пристигна със запалка с баркод и поиска да го нарисувам върху ноктите й. Не знаех дали ще се справя, но тя беше убедена, че ще се получи. Правила съм и маникюр, който напълно да съвпада с даден десен на тоалет, например каре, маргаритки, фигури... Лина, една много скъпа за мен приятелка, донесе нов GSM, който дублирах като цвят и фигури върху маникюра й. Вдъхновяват ме дори шалове, гривни или пъстри дрехи, които ми служат за модели.
Друга моя клиентка на име Катя поиска маникюрът й да прилича на предната част на обувките. Веднъж си беше купила лачени обувки в черно и цикламено. После направихме маникюр със същите цветове и стана разкошно. Повечето декорации заснемам веднага и събирам за удобство на клиентките в албуми.

Как гледаш на модата в маникюра?
Определено за мен модата в маникюра не е това, което ни диктуват отвън. Той е нещо много индивидуално и трябва да отговаря на вътрешното усещането на човека. В зависимост от настроението ми си слагам по-тъмен или по-светъл цвят. Имам нужда от силен цвят, за да ме зареди емоционално или когато се чувствам уверена и спокойна предпочитам черно. Маникюрът трябва да е отражение на това, което чувстваш и виждаш или пък това, което искаш да чувстваш и да виждаш. Когато си погледнеш ноктите трябва да видиш нещо цветно, весело и зареждащо, нещо което да напълни душата и сърцето. Маникюрът е средство, с което можеш да направиш добро или лошо впечатление, в зависимост от това дали го поддържаш или не.

Близка ли си с клиентките?
Клиентките ми ме посещават от години и вече с тях сме си и приятелки.
Всяка от тях споделя с мен всичките си радости и болки. Със съвет не мога много да помогна, но смятам, че ние жените имаме нужда да бъдем изслушвани. В разговора, който водим, докато правя маникюра, клиентките сами стигат до някои важни за тях решения. Зареждащо е когато си харесват маникюра и излизат от салона щастливи.

Как преминава денят ти?
Много често ми се налага да започвам в седем часа сутринта, дори и в събота, защото много държа на жените, които идват и се съобразявам с тяхното свободно време. Често, докато държа ръцете им, настроението им се прехвърля на мен, но се опитвам да ги успокоявам. Старая се да ги накарам да погледнат на проблемите си от хубавата страна. Когато клиентките ми са по-близки преживявам проблемите им заедно с тях.

Ще споделиш ли някоя странна случка?
Имах преди приятелка и съответно дългогодишна клиентка, която ми подари ваза. Тази ваза беше толкова красива, че веднага я претворих в маникюр. От миналата година по ред причини нашите отношения се развалиха, тогова вазата се спука. Аз я изхвърлих и сега се чувствам много добре. Понякога в живота човек трябва да направи чистка на предметите и хората около себе си, особено на тези които не носят удовлетворение от контакта. Трябва да се радваме на всичко, което ни се случва, независимо дали е хубаво или лошо, защото то ни учи на нещо. Когато се освободи място от човек или предмет, на негово място идва нов.

Какво те зарежда с енергия?
Най-хубавото на моята професия като маникюрист е, че тя носи радост както на моите клиентки, така и на мен. Но дори и да съм имала тежък ден, се чувствам удовлетворена, когато се прибера в къщи и погледна двете си деца. Това е нещото, което ме зарежда с положителна енергия.

Коментари