Публикация

Как да преодолеем пролетната умора?

Пролетта е сезонът, в който дори и младите и здрави хора трябва да обърнат внимание на тялото и духа си, за да преодолеят типичната за това време на годината умора.


Действително най-кризисният период за адаптация на организма е именно преходът от зима към пролет. Особено когато се редуват високи с нетипично ниски температури, както е през тази година.

Много проучвания са правени защо умората се явява най-често през пролетта. Обясненията са най-различни – като се започне от липсата на прясна и достатъчно витаминозна храна през студените месеци, недостатъчното слънчево греене, честите метеорологични промени с резки колебания в атмосферното налягане и температурите и се стигне до обездвижването и чисто психическата умора от зимата.

В повечето случаи проблемите могат да бъдат установени обективно – резки колебания в кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм, по-нисък хемоглобин, повишена опасност от образуване на тромби в кръвта при хронично болните (а това води до повече инфаркти и инсулти). Но тези показатели могат да бъдат хванати при целенасочени изследвания, които не всеки има възможност или желание да направи.

Особено младите хора, които дори и да изпитват дискомфорт, не обичат да ходят на лекар. Началото на пролетта е характерно и с обостряне на стомашно-чревните оплаквания при гастрит, язва и колит, както и с дебюта на алергичния сезон.

Как можем да противодействаме на заложения от сезоните капан, така че да навлезем в пролетта и лятото в максимално добро здраве и психическа кондиция?

Съветите на специалистите са ясни и точни:

Храната: Всеки ден изяждайте по 5 броя плодове и/или зеленчуци. Не се опасявайте от нитрати в пресните зелени салати. През последните години те са в минимални количества и няма да ви навредят. Паниката от микроскопичните количества радиация също е излишна. Яжте ябълки, портокали, банани, моркови, зеле, пресен лук. Много са полезни зърнените каши на закуска, съчетани със сирене или извара. Преходните сезони не са време за тежки диети.

Движението: Не е необходимо да се хвърлите на тежките уреди във фитнеса или да започнете дълги кросове, ако по принцип не ги правите. Сериозна полза за организма има и сравнително леката, но всекидневна сутрешна гимнастика за около 15–20 мин. Става въпрос за дихателни упражнения на отворен прозорец, коремни преси, вдигане на гирички от 1 до 3 килограма – според възможностите.

-brr-

Добре е през няколко дни леко да увеличавате натоварването – например да се започне от 20 коремни преси, които да се увеличават през няколко дни с по 5. Плуването също е много физиологичен спорт, но е важно да изберете басейн с подходяща температура на помещението и на водата. Пропускайте асансьора при качване до 4–5 етаж, ходете и по 1 спирка пеша, вместо да слезете точно на вашата спирка.

Медикаменти:
Хората с хронични заболявания трябва да бъдат особено стриктни в приема на лекарствата си. Може да се наложи допълнителна корекция на лечението, ако кръвното ви вече не се държи в нормалните граници с обичайните хапчета. Не се колебайте да посетите лекаря си, ако сърцето ви прескача или се появят проблеми с координацията, преходна слабост в едната половина на тялото, трудности с паметта. Ако имате сенна хрема, не чакайте симптомите да се изострят докрай, за да почнете лечение. При засилване на проблемите със стомаха (киселини, парене, тежест, уригвания) един курс с новото поколение лекарства против язва и гастрит е добро решение.

Срещу постоянното чувство на умора има специален препарат – „Сарженор”, съдържащ две незаменими аминокиселини аргинин и аспартат. Те се включват в цикъла за производство в организма на едно вещество – аденозинтрифосфат, което е носител на енергията в тялото. Освен това тези две аминокиселини улесняват предаването на възбудните процеси в нервната система, което подобрява умствената дейност: паметта и вниманието. Затова „Сарженор” е особено подходящ при ученици и студенти по време на изпити.

Третото действие на този препарат е детоксикиращо – ускорява преработването и отстраняването на токсичните вещества, натрупани в организма. След прием на „Сарженор” намалява и кръвната захар, както и млечната киселина след усилени физически натоварвания. При мъжете се отчита ефект на повишаване на сексуалното желание. Препаратът няма противопоказания и странични ефекти, защото е напълно естествен продукт. Може да се приема и от деца, бременни жени, кърмачки. Не пречи на шофирането.


Коментари