Публикация

Българите лекуват неефективно високия си холестерол

Високият холестерол е важен фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.


Европейското кардиологично дружество препоръчва холестеролът и по-специално „лошият” холестерол да се поддържат под определени стойности, за да се намали риска от инфаркт и инсулт.

За хора без сърдечно-съдово заболяване „лошият” холестерол трябва да е под 3.0 ммол/л. При болни с исхемична болест на сърцето в това число и тези прекарали инфаркт, както и при диабетици препоръчваната стойност е под 2,5 ммол/л. Тези  нива на холестерола могат да се постигнат  чрез диета и физическа активност, но в някои случаи това не е достатъчно и на пациента се предписват лекарства за намаляване на холестерола.

CEPHEUS е първото мащабно епидемиологично проучване, чиято цел е да отрази в каква степен се спазват горните препоръки за постигане и поддържане на лошия холестерол под опасните стойности в България. В проучването участват 2500 пациенти, които получават медикаменти за намаляване на холестерола от минимум три месеца.

Близо 53% от изследваните пациенти се определят като високо рискови за сърдечно-съдов инцидент. Въпреки че тези пациенти приемат лечение за понижаване на холестерола, лабораторното изследване показва, че над половината половината от тях не постигат препоръчваните стойности на „лошия” холестерол. Като част от проучването е проведена анкета с лекари и пациенти, която изследва причините за непостигане контрол на холестерола.

Резултати изтъкват значението на няколко фактора, които определят успеха на лечението, а именно:

- доброто познаване от лекаря за Европейските препоръки за контрола на сърдечно-съдовия риск

- информираността на пациента за поставените цели на лечението

Оказва се също, че пациентите, при които е поставена диагноза исхемична болест на сърцето, в по-голяма степен поддържат холестерола си в препоръчваните стойности.

Интересен факт е, че лекарите са твърде консервативни: Въпреки че висок процент от пациентите не постигат препоръчваните нива на холестерола, те не са склонни да променят предписания липидопонижаващ медикамент или да повишат дозата му.

Проучването е осъществено с участието на 250 кардиолози от цялата страна с координатор доц. Нина Гочева, Национален консултант по кардиология и е спонсорирано от фармацевтичната компания АстраЗенека.

Коментари