Публикация

Пчелната алергия се лекува успешно

През пролетта и лятото ужилванията от пчели и оси и зачестяват. За това как да реагираме, ако това ни се случи на открито и сме далеч от място, в което може да ни се окаже медицинска помощ, поговорихме с д-р Ваня Цветкова, началник на Клиниката по алергология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.


„Ако се случи да ни ужили пчела или оса, а пациентът до този момент не е имал проблеми, не се очаква и сега да се появи такъв”, казва алергологът.

Особено внимателни трябва да са хората, които проявяват реакция, различна от местната, която се изразява в подуване, зачервяване и сърбеж на мястото, на което е ужилването. Когато оплакванията са по-изразени и са свързани с дифузен уртикариален обрив по цялото тяло, със затруднение в дишането, понижаване на артериалното налягане и в последен стадий – изпадане в алергичен шок, тогава говорим за системна реакция или анафилактична реакция към ужилване от насекоми, каза д-р Цветкова.

В този случай се прибягва незабавно до специализирана медицинска помощ. Това, което може да се направи като профилактика от пациентите, които имат подозрение, че са с алергия, е да посетят специалист, за да им се направи алергично тестуване и да се установи дали те наистина имат такъв проблем и да получат съвети какво да правят и как да си помогнат.

Съществуват специални картончета, които се раздават на пациентите, в които е описано името им и че те са алергични към съответен дразнител.   Така, ако пациентът изпадне в шок, благодарение на този картон може да бъде спасен животът му, категорична е д-р Цветкова.

Други практически съвети - пациентите, които са алергични към пчелната отрова, трябва да избягват в най-активния сезон да обличат цветни или бели дрехи навън, защото привличат насекомите, а при ужилване задължително да спазват препоръките на алерголога.  

Ако хората са алергични и им се случи ужилване на отдалечено населено място, в което няма медицински център, те ще са наясно как да реагират. В себе си трябва да имат автоматична писалка, която съдържа животоспасяващ медикамент /анапен/.

Пациентът трябва сам да си я постави. Освен това е добре хората да носят в себе си медикаменти, предписани им от лекар, а след това да отидат и да потърсят медицинска помощ.

Важно е да се знае, че пчелната алергия е една от най-успешно лекуваните, казва д-р Цветкова. Лечението се състои в специфична десенсибилизация на организма към пчелна или отрова от оси.

Това се извършва с т.нар. алергени, които се изготвят по индивидуална схема за всеки пациент. Най-удачно е лечението да започне през есента, когато приключи сезонът на активност на насекомите.

Коментари