Публикация

Грешките във фитнес залата

Първото посещение на фитнес залата обикновено ни хвърля в паника. Колко килограма мога да вдигам? Трябва ли да тренирам на всички уреди, или трябва да подбера тези, предназначени за проблемните зони?


Да гадаем и да проявяваме самоинициатива не са добро решение. Първо, може да получим травма, и второ - при неправилно използване на уредите не се възползваме от техния максимален капацитет.

Фитнес уредите са изчислени така, че да повишат тонуса на мускулите, да понижат теглото и да активизират обмяната на веществата. Инструкторите твърдят, че тренажорите помагат при остеопороза, укрепват мускулатурата на жените след 25-годишна възраст, понижават риска от старчески диабет и предотвратяват развитието на артрит.

При занятията с фитнес е препоръчителна консултацията с инструктор, който ще ви научи как правилно да изпълнявате упражненията. Експертите ще ви предпазят и от десетте най-често допускани грешки от начинаещите.

1. Подценяване на упражненията за разгряване и разтягане на мускулите. Те понижават риска от травми и повишават ефективността на последващите упражнения. Преди да започнете със сериозните тренировки, използвайте за загрявка бягащата пътека и велотренажора - всеки по 5 минути. След това се заемете с разтягането на мускулите, които искате да тренирате.

2. Повдигане на излишно тегло. Тежестите могат да предизвикат пренапрягане на мускулите и травми. Започнете с най-малкото тегло. Ако изпълните с лекота 12 упражнения, преминете към следващото по-голямо тегло.

3. Повдигане на много малко тегло. Тренировките на минимално съпротивление не натоварват мускулната маса, не повишават метаболизма и не изгарят калории. Ако започвате с малки тежести и установите, че не се натоварвате достатъчно, трябва да ги увеличите. Когато ви стане трудно да изпълните 10 повторения, значи правилно сте избрали теглото.

-brr-

4. Прекалено бързо изпълнение на упражненията.
Ако бързате да изпълните упражненията, те няма да са ефективни. Посъветвайте се с инструктор с какво темпо да започнете програмата и с каква скорост да изпълнявате упражненията.

5. Незавършен цикъл на движенията. Обикновено това се случва, когато се опитвате да тренирате с големи тежести. При тези незавършени упражнения мускулите няма да са тренирани равномерно. За да изпълните докрай упражненията, преминете на по-малко тегло.

6. Трениране само на една група мускули. Това може да предизвика нарушения в баланса на мускулатурата и впоследствие да доведе до травми. Тренирайте всички групи мускули. Например, ако тренирате мускулите на корема, не забравяйте за гърба. Целта е цялостно укрепване и балансиране на мускулната маса.

7. Пиете течности след занятията, а не преди тях. Тялото, наситено с вода, се тренира с по-голяма ефективност. Преди тренировка изпийте чаша вода, след това по средата на занятията отново и след тях пак.

8. Обличате много дебели дрехи. Навярно си мислите, че колкото повече се потите, толкова повече калории изгаряте или ако тренирате с тесен екип, свивате фигурата си. Всичко това е напразно, защото си причинявате само допълнителен дискомфорт. Най-добре е да тренирате с леки и удобни дрехи като фланелка, шорти или клин.

9. Занимания на гладен стомах. Упражненията във фитнес залата изискват енергия, а за нея е нужно хранене. Тридесет минути преди тренировка трябва да хапнете нещо леко като ябълка, банан, мляко.

10. Тренировки със слушалки в ушите и плейър. Музиката отвлича вниманието от броенето и повтарянето на упражненията и вие не се вслушвате в тялото си. По-добре е да се съсредоточите не върху музиката, а върху конкретните упражнения, които ви е дал инструкторът.

Коментари