Публикация

Френски хирурзи правят уникални операции в УМБАЛ „Свети Георги”

Хирурзи от Университетската болница в Лил, Франция, ще извършат уникални неврохиругични и краниофациални интервенции до края на седмицата в три от клиниките на УМБАЛ „Свети Георги”, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Карен Джамбазов.


Посещението на френските специалисти се осъществява съгласно договореностите между двете болници от 1993 г. досега. Това е научен обмен, който предхожда с няколко години въвеждането на програмата за академична мобилност „Еразъм”.

Веднъж годишно хирурзи от пловдивската университетска болница също заминават за Лил, за да участват в съвместни планови операции, обясни доц. Джамбазов.

Детският хирург проф. Реми Бесон, неврохирургът проф. Патрик Делем и пластичният и краниофациален хирург проф. Филип Пелерен от болницата в Лил ще използват нови методи при лечението на деца с различни вродени аномалии и на възрастни, пострадали при тежки инциденти или развити усложнения вследствие на болести. Това обясни доц. Пенка Стефанова, ръководител на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги”.

Тя и колегата й проф. Реми Бесон ще оперират 12 деца с аномалии до края на настоящата работна седмица. В Клиниката по пластична хирургия предстои да бъде опериран млад мъж с лицева фрактура, разказа доц. Юрий Анастасов от същото лечебно звено. Заедно с него до края на седмицата още три краниофациални корекции ще направи проф. Филип Пелерен.

Двамата ще подготвят и съвместна лекция за Международния конгрес по лицево-челюстна хирургия, посветен на вродените цепки на устните и небцето, обясни доц. Анастасов.

3 интервенции на тежките случаи в Клиниката по неврохирургия ще проведат нейният ръководител доц. Христо Желязков и френският му колега проф. Патрик Делем.

Екипите от трите клиники на УМБАЛ „Свети Георги” и тримата професори от Университетската болница в Лил ще осъществят и няколко съвместни операции. 

Коментари