Публикация

Кой трябва да пие витамин D?

Всички знаят, че бебетата приемат капки с витамин D, за да се развива правилно костната им система и да се предпазят от рахит. Но все още малко хора са запознати с необходимостта активната форма на витамин D да се пие от възрастните хора.


Това се налага по няколко причини. На първо място този витамин доста трудно се набавя чрез храната. Той се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Големи изследвания в Съединените щати са доказали, че незначителна част от възрастните хора имат нормални нива на D-хормон в кръвта си. Учените наричат витамин D хормон, защото неговото действие в организма е чрез рецептори, които се намират в почти всички тъкани. А точно така действат и другите хормони.

Всъщност значението на D-хормона далече надхвърля позитивното му въздействие върху опорно-двигателния апарат. Освен че укрепва костите, хормонът подобрява мускулната сила, координацията и рефлексите. Така предпазва хората в третата възраст от падания и фрактури. През последните години се изясни категорично и профилактичната роля на D-хормона за предпазване от някои от най-разпространените заболявания – диабет, атеросклероза, рак на гърдата при жените и рак на дебелото черво.
 
Най-лесно и ефективно D-хормонът се усвоява от организма под формата на алфакалцидол (Алфа-D-3), защото в този вид витаминът не изисква преработка от бъбреците. Иначе проблемът е, че бъбреците са сред най-бързо стареещите органи и дори без конкретно заболяване функцията им намалява прогресивно с годините. Може би затова в общата популация нивото на витамин D не е достатъчно.

Разбира се, приемът на D-хормон с профилактична или лечебна цел изисква да се посъветвате с лекар. В случай че търсите професионално мнение по въпроса, можете да се обърнете към:

Д-р Родина Несторова - ревматолог
Месторабота: София, ДКЦ 17,
раб. време: всеки ден - 8-13 часа
тел. за контакт: 0888 813 435

Д-р Любчо Трифонов - рентгенолог 
Месторабота: гр. Стара Загора, DЕХА ц-р, Военна б-ца
тел. за контакт: 0888 261 806

Д-р  Димитър Генов  - ортопед травматолог
Месторабота: гр. Пловдив, ТЦ ”Гранд”
ул. ”П .Д .Петков” №23, ет. 4, каб. 8
тел. за контакт: 0888 239 277
 

Коментари