Публикация

Световна седмица на раждането

За трета поредна година у нас се отбелязва Световната седмица на раждането, от 15 до 22 май. Мотото на Седмицата тази година е „Правото да родиш където, с когото и както искаш”.


Акцентът на събитията ще бъде върху раждането като човешко право. Това включва възможност за родилката да бъде придружена в болницата от подкрепящ близък човек по време на раждането, както и да бъдат зачетени желанията на жената относно извършваните върху нея и бебето интервенции.

Семинарите и дискусиите, организирани по време на Седмицата, ще разискват ролята на дулата – жена, която оказва емоционална подкрепа по време на раждането, в кои родилни домове присъствието на дула вече е регламентирано, възможностите за алтернативно обезболяване по време на раждане, добрите световни практики, както и арт ателиета по теми, свързани с бременността и раждането.

В няколко града ще се излъчи и филмът „Раждането като човешко право”- изключително красив филм, засягащ правото и свободата на избор по отношение на раждането.

Събития от Световната седмица на раждането ще се проведат в София, Варна, Бургас и Велико Търново*.

Световната седмица на раждането се провежда за осма поредна година в различни държави от цял свят, винаги през месец май. Седмицата дава възможност за привличане на общественото внимание към актуални теми и проблеми, свързани с раждането. Автор на международната инициатива е френската неправителствена организация AFAR – Alliance Francophone pour l’Accouchement Respecté.

----------------------------------
*Повече за програмата на Седмицата може да прочетете тук

Коментари