Публикация

МУ-Плевен иска да закупи две конзоли за робота „Да Винчи ”

Ръководството на МУ–Плевен ще кандидатства по проект пред иновационните еврофондове до края на годината, за да обнови роботизираната система „Да Винчи ” с две конзоли, на които ще оперират двама хирурзи.


Това съобщи проф. д-р Григор Горчев, ректор на МУ-Плевен, по време на Третия семинар по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията за България и Деветия Международен семинар с  практическа сесия по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

Във фоайето на ТЕЛЕЦ-Плевен ще се монтира  деморобот  с две конзоли.  „Имаме системата и само ще обновим робота с новата технология. Така вместо с една конзола, на която да оперирам, ще разполагаме с две конзоли, на които ще работим с доц. д-р Томов”, поясни, проф. д-р Горчев.   
Той припомни, че наскоро е участвал във форум по роботика в САЩ. „Там иновационните технологии са на много високо ниво и добре развити. По време на конгреса в САЩ беше  представен  и филм за научните разработки в областта на медицина на НАСА. Видяхме филм, в който пациентка с рак на гърдата влиза в капсула, след това от капсулата се показва ръка, която достига образованието изгаря го, а  пациентката  след това става и си тръгва жива и здрава”, разказа ректорът.  

В същото време  България и Европа, изостават в модерните технологии  в медицината, каза още проф. д-р Горчев. „У нас има възможност да се развива авангардната технология, но това не се прави и то не заради липса на пари, а заради закостеняло мислене. В  същото време имаме много добри специалисти, които могат да оперират”, коментира още проф. д-р Горчев. 

Коментари