Публикация

Позата по време на сън може да ни разболее

Една трета ог живота на човек минава в спане. Известно е, че сънят е здравословен, но много хора не знаят, че освен количеството и качеството на съня е важна и позата, в която спим.


Около 90% от хората спят всяка нощ в една и съща поза и се оказва, че тя оказва голямо влияние върху здравето. Специалистите обясняват предимствата и негативите на различните пози:

НА ЕДНА СТРАНА

Добра при: Киселинен рефлукс
Минус: Бръчки


Мнението на експертите: Тази поза понякога намалява киселинния рефлукс и лошото храносмилане. Тези състояния се причиняват от връщането на стомашните киселини към езофагуса /тръбата, по която храната се придвижва от устата към стомаха/.

Проникването на киселината в езофагуса заради слаба връзка между него и стомаха предизвиква пареща болка. При такова страдание е добре да се спи на лявата страна.
 
Американски лекари са открили, че проникналата в езофагуса киселина се оттича по-бавно, когато се спи на дясната страна отколкото на лявата. По тази причина хората, които спят на лявата си страна страдат по-малко от тези симптоми. Причините за това явление все още не са изяснени.

От друга страна, спането на една страна задълбочава бръчките поради по-голямото притискане върху възглавницата на назо-лабиалните гънки от основата на носа до ъглите на устата. Те стават по-дълбоки от страната, на която се спи.

Препоръки: Ако спането наляво не помага при парене и повдигане, повдигнете леко леглото, така че горната част на тялото ви да е по-високо от стомаха. Така ще намалите рефлукса по време на сън, защото гравитацията няма да позволява на киселините да се надигат.
 
Що се отнася до бръчките, някои дерматолози препоръчват да се спи на копринена възглавница, защото коприната е по-мека и притиска лицето по-малко.

ПО ГРЪБ

Добра при: Aртрит
Лоша при: Aстма, хъркане, апнея, за сърцето


Мнението на експертите: Според физиотерапевтите, спането по гръб е полезно за хората, които страдат от артрит и болки в ставите, защото тежестта се разпределя равномерно и не се натоварва определена част от тялото.

Същевременно тази поза на спане влошава хъркането, защото мускулите на челюстта и езика се отпускат, гърлото се свива, въздухът започва да вибрира и се получава хъркане. Това важи особено за хората с наднормено тегло, защото от тежестта на тлъстините на предната част на шията гърлото се отпуска повече.

-brr-

Сънната апнея е по-сериозно състояние. Тогава гърлото се затваря напълно, което води до паузи в дишането с продължителност от 10 секунди и повече. И в този случай това се провокира от спането по гръб и гравитацията.

Учените са достигнали до заключението, че хората, които спят по гръб, по-често страдат от недостиг на кислород в кръвообращението, което е особено неблагоприятно за пациенти със сърдечни и белодробни проблеми. Тъй като тези хора дишат най-учестено в тази поза, тъканите на организма им се деокисляват. Това води до редица респираторни и съдови проблеми, включително астма и сърдечни заболявания.

Препоръки: Ако това е любимата ви поза, то си осигурете твърда възглавница. Липсата на опора за врата и раменете напряга вратните и раменните мускули и причинява болки.

Ако хъркате само, когато спите по гръб, подложете възглавница под раменете си. Това може да ви принуди да промените позата си на спане и да се обърнете на една страна или по корем.

ПОЗА НА ЗАРОДИШ/ЕМБРИОН

Добра при: Болки в кръста
Лоша при: Болки във врата, главоболия

Мнението на експертите: Много хора предпочитат да спят на една страна със свити към гърдите крака. Тази поза е много полезна за гърба.

През деня гръбначният стълб е под влияние на гравитационните сили, което натоварва прешлените. По време на сън, когато гърбът не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им.

Вратът трябва да е изравнен с останалата част на тялото. С други думи възглавницата не трябва да е нито много ниска, нито много висока, за да не се напрягат мускулите и нервите на врата и да се избегне събуждането с болки в главата и врата.

За хора с болки в долната част на гърба е особено важно вратът и гръбнакът да образуват права линия, а ханшът и тазът да не се усукват. Напрежението във врата води до главоболие. А напрежението в шийните прешлени, които се намират в основата на черепа, може да пренесе болката към гърба и темето.

Препоръки: Осигурете си възглавница, която пасва точно на мястото между раменете и врата. Накарайте партньора си да легне в тази поза и вижте дали гръбнакът и вратът му образуват права линия. Поставете възглавница между коленете си, за да изправите гърба и да попречите на извиването на ханша и таза.
 
ДОЛЕПЕН ДО ПАРТНЬОРА

Добра при: Стрес
Минус: Причинява болки


Мнението на експертите: Заспиването в прегръдка с партньора сигурно е полезно за връзката. Според психолозите, дори и по време на сън физическото докосване намалява стреса.

-brr-

Същевременно, тази поза засилва съществуващите болки и напрежение в ставите и мускулите. С годините тялото се променя, но също така и чувството за  удобство при определена поза.

Спането на една страна с долепен пред вас или зад вас партньор може да причини болки във врата и раменете, а спането върху ръката или гърдите на партньора нарушава изравняването на врата с гръбнака и предизвиква болки във врата.

Препоръки: Отнасяйте се по-егоистично към споделянето на леглото. Намерете удобна за вас поза, дори това да означава увеличаване на разстоянието до партньора.

Често двойките имат различни предпочитания към матраците заради разликата в теглото и конструкцията на тялото. Проблемът може да се реши с купуването на 2 различни матрака, например твърд и мек, които могат да се съединят.

ПО КОРЕМ

Добра при: Хъркане
Лошо при: Скърцане със зъби, болки и изтръпване на ръцете.


Мнението на експертите: Спането по корем предотвратява хъркането, защото мускулите на гърлото не се отпускат назад. Но ако нощем скърцате със зъби, тази поза може да влоши състоянието ви, защото при нея долната челюст е по-издадена напред. Това означава, че при скърцането долните зъби се натоварват допълнително и се изтриват значително.

Тази поза причинява и проблеми с нервите в горната част на тялото. При спане по корем много високата или много ниската възглавница влияе на позата на врата и пречи на изравняването му с гръбнака. Това създава условия за притискане на нерви, особено при по-възрастните хора.

Налага се главата да се завърти наляво или надясно, от което едната страна се напряга. Притискането на нерви във врата става от костите на гръбнака.

Рискът нараства, когато с възрастта се появи артрит на прешлените,  който причинява стесняване на каналите, по които минават нервите.
Често хората с това страдание се оплакват, че пръстите им са  безчувствени и изтръпнали.

Препоръки: За хората, които обичат да спят в тази поза се препоръчва  матраци, които заемат формата на тялото и осигуряват по-добра подкрепа и защита на гръбнака. Добре е да опитат да спят с възглавница подложена по дължина от корема до раменете, за да се намали превиването на гърба.

Коментари