Публикация

След инфаркт не се залежавайте

Кога хората, преживели инфаркт, могат да започнат леки тренировки, които ще подобрят работата на сърцето? Колкото по-рано, толкова по-добре, твърдят учени от университета в Албърта, Канада. Те съветват пациентите да не се залежават дълго и да започнат леки физически упражнения седмица след прекарания сърдечен инцидент.


Марк Хейковски, ръководител на изследователската група, казва: „Отдавна е доказано, че физическите упражнения благоприятно действат върху сърдечната функция. Сега е важно да се развенчае митът, че сърцето се нуждае от продължителен отдих.”

След като изучили и анализирали данните от научните разработки през последните 20 години, специалистите установили, че пациентите, които пристъпват към леки тренировки седмица след прекарания инфаркт, постигат най-добри резултати в преодоляване на последствията. А след седем дни, прекарани в излишно лежане и без движение, хората се нуждаят от цял месец физически упражнения, за да стигнат до същия успех.

„През 70-те години  на миналия век лекарите не препоръчваха движение в продължение на три месеца след прекаран инфаркт. Ние сме убедени, че няма нужда да се лежи толкова дълго. Между другото, за най-добър ефект е необходимо в продължение на половин година да се изпълняват определени упражнения. Физическото натоварване е най-доброто лекарство”, съобщи Алекс Кларк от университета в Албърта.

Изводите на канадските лекари обаче не бива да се приемат като сигнал за действие. Преди всичко пациентите трябва да се консултират с лекар, за да не си навредят сами.

Коментари