Публикация

Розата – царицата на цветята

Кое е любимото ви цвете? Може би 90% от жените ще кажат - роза. И това не е случайно. С великолепните си цветове, с благоуханието и тайнствеността си, розата неведнъж е ставала вдъхновителка на скулптори, художници, писатели, поети.


Йордан Йовков е избрал белите рози в едноименния си разказ като символ на несбъднатата, безнадеждната, но свята и чиста любов. Елин Пелин пише за странни рози, които живеят само в човешката душа – това са черните рози на тъгата.

Розата още в древни времена си е заслужила титлата „Царица на цветята”. В древните индийски предания се разказва за почитта, с която се е ползвала тя. Съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси. В индийските митове се говори и за най-красивата жена на света - Лакшми, която се е родила от розов цвят. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата.

В Рим, векове по-късно, розата се е почитала като символ на тайната и е била поставяна на входа на залата, където са се обсъждали секретни или поверителни въпроси. Фразата sub rosa, или „под розата" означава, че казаните неща трябва да останат поверителни. Древните римляни и гърци също свързвали техните богини на любовта – Афродита и Венера – с розата.

Благоговението и любовта към цветето не са чужди и на мохамеданите, които според Корана вярват, че бялата роза е израсла от капките пот на Мохамед при неговото нощно възкачване на небето. Затова й приписват пречистваща сила и нито един мохамеданин не би си позволил да настъпи роза. В католическите легенди красивото цвете често е небесен защитник на добрите дела. От всички християнски държави с най-голяма любов се ползвала розата във Франция. Там тя била така ценена, че не всеки имал право да я отглежда. Онзи, който получавал тази привилегия, се задължавал всяка година да предоставя на градския съвет рози в определени празнични дни. В историята на Англия пък отначало розата била цвете на скръбта. Почти неизвестна до ХІV век, тя се появила в двора на английските крале малко преди кървавата разпра между двете фамилии - Йорк и Ланкастър. Розата запленила с хубостта си и двете фамилии, затова те я поставили в своите гербове. При това единият род избрал бяла роза, а другият - алена.

-brr-

Днес розата е национално цвете в Англия и Съединените щати. Китайската роза пък е националното цвете на Малайзия.
България е наричана „страната на розите” в множество исторически хроники. У нас сведенията за първите розови насаждения датират преди повече от 300 години. Родината ни може да се гордее и с ароматната казанлъшка роза, която е ненадмината, тъй като маслото, получено от нея, се смята за най-съвършения натурален ароматен продукт. Заради високото си качество българското розово масло и днес е търсено от страните с развита парфюмерийна промишленост.

Ботаниката обаче познава над 200 вида рози, а в световните регистрационни селекционни листи официално са вписани над 20 000 сорта. Екипът реши да попита аранжорите в голям столичен цветарски магазин с колко вида рози разполагат. Н. Петрова ни обясни, че предлагат предимно няколко сорта – еквадорска роза, холандска, спрей-роза (с дребни цветове) и, разбира се, българска роза. Еквадорската роза има по-едра чашка и по-гъста листна маса в сравнение с българската. Цветето, израснало по нашите земи, обаче е несравнимо по аромат, а листата му не падат така бързо.

Ани, която работи в сватбена агенция, сподели, че розата като символ на любовта е най-предпочитаното цвете за булчински букети: „Тя е издръжлива, декорираме я със сатен, перли или камъчета, с подходяща зеленина, с житни класове и с каквото пожелае булката, за да остави букетът й наистина неповторим спомен”. С листа от цвета на розата се поръсва масата на младоженците или бялата пътека в ресторанта, хвърлят се от кумата на излизане от църквата.

Ако младоженците спазват нашите традиции, ритат менче, в което обикновено има 2 цвята  - от бяла и червена роза. Белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред, такова ще бъде първото отроче на семейството.
Независимо обаче дали искате да създадете романтика или просто да си доставите глътка свежест и добро настроение, купете си роза. Бяла или червена, жълта или оранжева, розова или многоцветна, с преливащи нюанси, тя ще ви помогне да се почувствате специални.

Не пропускайте и празника на розата, който е официален за Казанлък, Стрелча и Карлово и традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни. Тогава из въздуха се носи сладкият аромат на розите, които са акцентът в празничните ритуали, фолклорни надпревари и нашенски традиции.

Коментари