Публикация

Ако ви мъчи "нервен" стомах

С доц. Диана Николовска, началник на Клиниката по гастроентерология, МВР болница - София, разговаря Галина Спасова


Доц. Николовска, с какви оплаквания идват най-често хората при гастроентеролог?
Обикновено над 90% от тях са с повече от един симптом. А 50% от болните с функционални заболявания са с повече от 5 оплаквания. Много малка част имат само един симптом. Обикновено има подуване, напрежение в корема, гадене, повръщане, пареща болка зад гръдната кост, промяна в ритъма и честотата на изхождане, усещане за дискомфорт. Всичко това променя качеството на живот.

Кога говорим за функционално заболяване?
Понятието е приложимо само за органите в гастроинтестиналния тракт с мускулатура, а това са хранопроводът, стомахът, червата, жлъчният мехур. Общоприето е, че при функционалните заболявания не се установяват изменения с просто око или под микроскоп. Няма рязка граница между функционални и органични заболявания. Понятието търпи развитие и не се знае и в бъдеще с напредване на молекулярната биология какви още промени ще има.

Хората отдавна знаят, че „нервен” стомах мъчи напрегнатите, свръхамбициозните... а днес говорим постоянно за стреса.
Стресът винаги е играел роля. Естествено, че напрегнатият живот може да обостри състоянието, тъй като функционалните заболявания по принцип са хронични - те обикновено рецидивират. Стомашно-чревният тракт, който е склонен към функционално заболяване, е чувствителен на тези стресове орган. При функционалните заболявания, това трябва да се отбележи, е нарушена двигателната активност на кухите органи.
Но е погрешно да смятаме, че само това е причината за функционалните заболявания. Например напоследък много се пише, че при хроничната умора, когато е придружена с оплаквания от стомашно-чревния тракт, се установява наличие на ентеровирус в стомаха. И се приема, че той е причина както за хроничната умора, така и за тези стомашни оплаквания. Както казах, с напредване на медицината ще има откроени и други причини за функционалните заболявания. Най-вероятно ще излязат на преден план вируси, бактерии...

Кое е по-добре – човек да не се плаши прекомерно при стомашни симптоми, или веднага да търси лекар?
Ако продължават по-дълго време оплакванията, ако са необичайни и не е имал друг път подобни оплаквания, най-добре е човек да се обърне към лекар. Защото точно въз основа на симптомите се поставя и диагнозата при функционалните заболявания. Няма биологични тестове, които да говорят със сигурност за функционално заболяване, оплакванията са водещи за поставяне на диагноза.
Добрият лекар може да прецени индивидуално как да постъпи. Ако има алармиращи симптоми от типа на отслабване, анемичен синдром, упорито безапетитие, данни на кървене от стомашно-чревния тракт, естествено, че трябва да се започне с ендоскопско изследване.

Какво се предприема при функционално заболяване?
Първата стъпка е ограмотяването на болния. Той трябва да бъде убеден от лекаря, че няма да има последствия за неговото здраве. И когато разбере механизма на заболяването, причините, целесъобразността на назначените изследвания и медикаменти, той се успокоява и оплакванията се понасят по-леко. Контактът с болния е важен.
И всички симптоматични медикаменти могат да помогнат. Например Комфортекс може да помогне, приемът на пробиотици, медикаментите, потискащи киселинната секреция на стомаха, спазмолитиците, които са с прицел в червата.
Това са меки средства, които могат да облекчат симптомите. Задължително е и лечение, ако има съпътстващо страдание от типа на депресия и безпокойство.

Колко важно е храненето?
Не смятам, че то е водещата причина за оплакванията. Според мен е обратното. При наличието вече на функционалното заболяване има непоносимост към някои храни. Болните свързват изявата на нарушения в храносмилателния тракт с прием на салати, мазни храни и т.н., но моето мнение е, че това е най-вече вторично. На базата на обостреното функционално заболяване някои от храните се понасят по-трудно. Но понякога и спазването на диета има нещо като плацебо ефект.

Коментари