Публикация

Немски учени са на път да открият причинителя на рака на дебелото черво

Немските учени са на крачка да открият кой е причинителят на рака на дебелото черво. Това съобщи нобеловият лауреат проф. Харалд Цур Хаузен, който ще изнесе лекция днес в Медицинския университет, Варна.


Той получи високото признание по медицина през 2008 г. за разкриване ролята на човешкия папилома вирус тип 6, 16 и 18 за появата на рака на шийката на матката. Въз основа на това откритие днес милиони жени по света могат да се ваксинират срещу коварното заболяване, което у нас е на второ място по заболеваемост след карцинома на млечната жлеза.

„Все повече видове рак се свързват с инфекциите, затова са необходими нови изследвания в тази област”, коментира проф. Цур Хаузен. За рака на дебелото черво също се търси определен вид инфекциозен агент, говори се за връзката между болестта и консумацията на говеждо месо, а оттам и за т. нар. ТТ вирус. Все още обаче учените не са доказали дали наистина причинителя е този агент. Освен инфекциите за развиването на рака способстват и генетичните особености на индивида, коментира немският учен.

Варна е първата община в страната, където ще бъдат ваксинирани тази година 1000 момичета от 9 до 11 клас. За разлика от България в Германия безплатна терапия получават около две трети от девойките, а в други страни – 80-90 процента от ученичките. Австрия пък вече предприе стъпки към ваксинация и на момчетата, които са преносители на човешкия папилома вирус. Имунизацията е скъпа, но излиза далеч по-евтино от лечението на болестта. „За съжаление обаче има много лекари, които не са достатъчно информирани по отношение на ваксините”, посочи проф. Цур Хаузен.

Коментари