Публикация

30 лекарства, регистрирани за продажба у нас, не се внасят

Близо 30 медикамента, които са регистрирали за продажба у нас, не се внасят от фармацевтичните компании. По този начин те възпрепятстват достъпа на пациентите до съответните лекарства. Ако компаниите не прекратят регистрацията на тези продукти, ще търпят санкции от 1000 до 3000 лв., съобщиха от МЗ.


Медикаментите са за лечение на сериозни заболявания, каквито са онкологичните, и състоянията след трансплантация. Лекарствата имат регистрирана цена и са включени в позитивния списък, заплащани от МЗ и НЗОК.

Някои компании обаче не внасят редовно тези продукти и те липсват в аптечната мрежа или в търговете на МЗ и болниците. В същото време цените на част от тези лекарства са референтни при определянето на стойността, която може да заплаща НЗОК.

МЗ е уведомило преди месец с писмо всички компании да прекратят регистрацията на подобни продукти у нас. Така на болните хора няма да се налага да доплащат или да обикаля аптеките в търсене на липсващи лекарства. Също така тези медикаменти ще могат да се внасят по Наредба 2 и да са достъпни за пациентите. Досега обаче нито една компания не е предприела нужните стъпки за това, въпреки задължението по чл. 54 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

От министерството предвиждат промени в ЗЛПХМ, които сега се гледат в здравна комисия. Според тях компаниите занапред трябва да предупреждават МЗ за спирането на маркетирането на някакъв продукт година и половина преди това. Предвидено е и сериозно увеличение на санкциите от 25 000 до 50 000 лв.

Коментари