Публикация

Актуалните нюанси на пролетния грим

Стремежът към красота и съвършенство съпътства цялото човешко развитие. Склонността на жените, а и не само, да се подлагат на какви ли не процедури в името на добрия и привлекателен външен вид не е следствие от капризите на новото модерно време. И макар през епохите критериите за красота да са били различни, някои от тях са останали непроменени и до днес. Още през Ренесанса на почит са били румените бузи, алените устни, свежият тен на лицето. Жените са знаели и ползвали тайните и възможностите на макиажа не само за разхубавяване, но и за прикриване на белези. Оловни белила, червено сандалово дърво, негасена вар и арсен за обезкосмяване са били само част от средствата за постигане на желания ефект.


Днес пазарът е залят от всякакви артикули, опитващи се да задоволят ненаситната човешка суетност. Мощен арсенал от средства за разкрасяване и подмладяване е скътан в малки луксозни опаковчици, от които чак свят да ти се завие. Това разнообразие обаче може да ни изиграе лоша шега. С неправилно подбрания макиаж е възможно не само да не постигнем желания ефект, но и да изглеждаме нелепо и смешно в очите на околните. За да избегнем това, се срещнахме с Марина Чанева, професионален гримьор, която ни даде няколко съвета, с помощта на които да направим правилния избор.

„Фон дьо тенът прикрива недостатъците на кожата и й придава съвършен вид. Има различни видове - на водна основа, течен, кремообразен, стик, който е подходящ за прикриване на по-сериозни дефекти на кожата и поради тази причина е много използван в киното, фотографията и театъра. Той е изключително дълготраен и би могъл да се използва дори и за коректор. За младите момичета е подходящ тонален крем с много лека текстура. Той не прикрива недостатъци, а изравнява тена на лицето и придава сияен вид”, разясни нашата събеседничка. Освен че е много важно да подберем подходящия цвят спрямо оттенъка на нашата кожа, също така трябва да се съобразим и с нейния тип.

Всеки цвят има разработка за различните типове кожа. „Преобладаващият оттенък на българите е жълтеникавият, но това не означава, че не се срещат и други, като прасковен, розовеещ, дори сивеещ при уморена кожа, на която естествено трябва да придадем по-свеж и здрав вид. Необходимо е да изберем цвят с леко розовеещ оттенък, но същевременно да се придържаме и към цвета на кожата”, съветва Марина. Правилният цвят на фон дьо тена е този, който се слива изцяло с цвета на кожата ни. В никакъв случай не трябва да е по-тъмен. Най-добра преценка ще добием  при проба отстрани на челюстта. След като вече сме избрали цвета, идва изборът на консистенция – колкото повече несъвършенства искаме да прикрием, толкова по-плътен трябва да бъде.

Както при фон дьо тена, така и пудрата е в различни разновидности -прахообразна, кремообразна или във вид на цветни малки топчета с различни отблясъци - подходяща за руж и за придаване на лек блясък на кожата. Тя трябва да е същия цвят като фон дьо тена. Винаги преди грима се ползва крем, съобразен с типа кожа. Той помага за нанасянето на макиажа и хидратира кожата. Естествено красотата изисква жертви, а в случая говорим за такива, които удрят директно по джоба ни. За да избегнем ситуация от типа „евтиното излиза скъпо”, добре е да заложим на висококачествените продукти на големите козметични компании. По този начин ще си спестим неприятни алергични реакции вследствие използването на продукти с неясен произход и дерматологично нетествани. Фон дьо тенът, освен че прикрива недостатъците, предпазва кожата и от неблагоприятното влияние на климата, затова е важно да бъде качествен.

При избора на сенки освен с цвета на очите трябва да се съобразим и с цвета на кожата, косата и не на последно място с облеклото. Подходящи нюанси за сините очи са коралово, виолетово, бледорозово, кафяво. Зеленооките могат да заложат на сребристо, златисто и зелено. Всички топли тонове като кафяво, бежово, охра, тъмнозелено са за тъмнооките дами.
Както казахме, макиажът е нож с две остриета и трябва умело да си служим с него.

Прекаленото напластяване на фон дьо тен, несъобразяването с правилото - наситени очи и бледи устни, наситени устни - бледи очи, както и с повода - дневен, вечерен, делови или парти грим – биха ни злепоставили. Дневният грим трябва да бъде лек и семпъл. Да ни прави да изглеждаме естествени. Подходящи са бледите пастелни цветове, прасковен руж, спирала и гланц за устни. За вечерните часове може да се спрем на опушен грим, подчертани скули и бледи устни. Важно е да се съобразим и с възрастта. Колкото по-плътен е слоят фон дьо тен, толкова по-възрастни ще изглеждаме. При дамите, чиито години са напреднали, зоната под очите е много важна. Там слоят фон дьо тен трябва да е най-тънък и напълно да се избягва пудрата, защото тя допълнително подчертава бръчките.

Не пропускайте да почистите лицето си от грима! ”Ежедневното почистване на кожата е абсолютно задължително дори и без да имаме грим. Доказано е, че много от проблемите на кожата са вследствие на непочистване или използване на неправилни продукти за почистване. В повечето случаи разширените пори и пъпките на лицето са именно от това”, предупреждава Марина.

Както в облеклото, така и в макиажа има модни тенденции. Актуалните нюанси тази пролет варират от топлите, естествени тонове до контрастните цветове за по-смелите дами. Бледорозово, лилаво, бежово, сребристо-сиво, перлено бяло, златисто. Устните могат да бъдат както яркочервени, така и перлено-бежови до коралови. „Хубаво е донякъде да се спазват модните тенденции, но не е абсолютно задължително. Важно е как жената се чувства най-добре. Гримът изразява както самите нас, така и моментното ни настроение, а и не всичко, което е модерно, ни стои добре”, каза Марина Чанева.

Май е месецът на баловете. Треската по най-вълнуващата вечер отдавна е завладяла всички зрелостници. Рокли, прически, грим, лимузини. Стремеж към екстравагантност във външния вид. За това доколко могат да си позволят да експериментират, без да прекрачват границата по отношение на грима, поискахме съвет от нашата събеседничка. „Могат да си позволят всичко, но без да се прекалява. Опушен грим или цветен дискотечен - по техен избор. Най-важното е да запазят свежестта си.”

Коментари