Публикация

Медицината постигна забележителен успех

Професор Харалд Цур Хаузен е роден на 11 март 1936 г. в Гелзенкирхен. Учи медицина в Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет в Бон, в Университета в Хамбург, в Университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф, където се дипломира през 1960 г. Започва работа в Института за медицинска микробиология в университета, а след това заминава за Филаделфия – САЩ, където е в екипа на вирусологичната лаборатория на една от най-старите детски клиники в света – Children’s Hospital of Philadelphia. Освен това е професор-асистент в университета в Пенсилвания. През 1972 г. получава преподавателско място като професор в новооснованата Катедра по клинична вирусология на Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, а през 1977 г. преподава вирусология и хигиена във Фрайбург. От 1983 до 2003 г. председателства Германския институт за изследване на рака (DKFZ) в Хайделбергския университет. През 2008 г. става Нобелов лауреат за медицина заедно с професорите Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси.


Проф. Цур Хаузен, доколко медицината успя да приложи успешно Вашето откритие в практиката и да намери нови пътища за предпазване и ранно откриване на рака на маточната шийка?
Ваксинирането срещу HPV (човешкия папиломен вирус) вече се прилага по целия свят. В някои държави нивото на ваксинациите е изключително високо. Например във Великобритания и в Австралия са обхванати над 80 процента от подходящите групи. Но все още между отделните страни има много големи различия по отношение на обхвата на ваксинациите. В момента се подготвя втора генерация ваксина срещу човешкия папиломен вирус, която вероятно ще съдържа 8 или 9 генотипа на папилома вирусите.

Защо през последните десетилетия раковите заболявания в световен мащаб бележат значителен ръст?
Действително в глобален план има леко увеличаване на раковите заболявания. До голяма степен това се дължи на промяната в продължителността на живота. На всеки десет години в Западна Европа има повишаване на средната продължителност на живота с около 18 месеца. Тъй като ракът е заболяване предимно на по-възрастните, този фактор допринася значително за увеличаване на заболеваемостта. Ако погледнем обаче отделните видове злокачествени заболявания, при някои има съществено намаляване, например при рака на стомаха и също на карцинома на маточната шийка. От друга страна, случаите на рак на гърдата, меланомите, както и в някаква степен ракът на простатата продължават да се увеличават. Това отново в известна степен е резултат от увеличената продължителност на живота.

Възможно ли е и други форми на рак да се предизвикват от вируси и да се намери съвсем ново лечение за тях?
Да, съществуват редица злокачествени процеси, които са свързани с вирусни инфекции. Например човешкият херпес вирус тип 8 има връзка със Саркома на Капоши. Вирусът на Епщайн-Бар – с В-клетъчния лимфом и назофаренгиалния рак; вирусите на хепатит В и хепатит С – с чернодробен рак. Човешкият Т-лимфотропен ретровирус има връзка с Т-клетъчната левкемия при възрастните. И накрая беше открит нов вирус, само преди 2 години и половина, наречен Меркел-клетъчен полиомавирус, който вероятно причинява голяма част от случаите на Меркел-клетъчен карцином*. За съжаление в момента само папилома вирусите и причинителят на хепатит В подлежат на профилактика чрез ваксина.

Вие лично кое предишно откритие в медицината смятате за най-значимо?
През последните десетилетия бе постигнат забележителен прогрес, по-специално в проучванията на стволовите клетки и в анализа на молекулярните механизми на стареенето. Има и значителен технологичен напредък в радиобиологията и радиотерапията и също в лечението на сърдечните заболявания. Но тези процеси съвсем не са завършили, защото постоянно се правят нови открития.

Кое е по-важно за запазването на здравето на един човек – неговото финансово състояние или информираността му за съвременните методи за профилактика?
Мисля, че и двата аспекта са важни. Ако се постигне определено ниво на синхрон между тях, резултатът ще е най-значим.
---
Бел. ред. *Меркел клетъчен карцином е рядък, но изключително агресивен вид рак, който се разпространява много бързо. Честотата му се е утроила през последните 20 години на около 1500 случая на година. По-често се среща при хора със СПИН, след трансплантации и при прием на имуносупресори.

Коментари