Публикация

Спират доплащането за ин витро

Доплащането за ин витро процедури, които се финансират от “Фонд за асистирана репродукция” вече няма да бъде възможно. Това гласят промените на МЗ, които са приети и от МС. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата от 5000 лв., отпусната от фонда.


Ако някое лечебно заведение поиска повече пари, то няма да има право да работи с фонда. А тези, които работят с него ще бъдат проверявани веднъж годишно. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контролът над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

С промените се оптимизира и дейността на Обществения съвет към фонда, който ще обновява състава си на всеки две години, а представители на пациентските организации ще участват в неговата работа безвъзмездно. Директорът на фонда ще бъде длъжен да представя отчет за изразходваните средства за всяко тримесечие на министъра на здравеопазването.

Фондът за асистирана репродукция беше създаден през 2009 г. До
края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления. През 2010 г. са
финансирани 4360 пациенти в размер на 15 000 000 лева. Една трета от тези случаи или 1386 са завършили с бременност. От тях досега са родени 648 деца.

Коментари