Публикация

Холандска фондация продаде дрехи, за да дари апаратура

Медицинска апаратура и консумативи за близо 60 000 евро дари холандската фондация SMHO AD MEERSEN на варненската АГ болница. За да обезпечи финансово акцията, организацията е събрала и продала 1,3 млн. кг дрехи втора употреба.


Това е петото поред дарение, което правят холандците в болницата. Този път те доставиха три кувьоза, мултифункционален електронож, електронни теглилки за бебета, инструментариум за лапароскопии, инфузор за дозирано вливане на лекарства и медицински консумативи. Част от апаратурата е рециклирана, а другата е чисто нова.

„Изключително нужни са и трите доставени кувьоза, тъй като отделението по интензивни грижи разполага с 25, а настанените бебета са 23”, каза д-р Виолета Черноокова.

Каузата за подкрепа на страни от Централна и Източна Европа се заражда преди четвърт век в Холандия. Освен чрез дарения фондацията подкрепя страните, които не са членки на Евросъюза чрез проекти. Ако бъдат одобрени проектите, Холандия плаща половината от парите, а останалото се поема от организация или фондация.


Коментари