Публикация

Как да си помогнем при нередовен стомах

С д-р Розалина Балабанска, гастроентеролог в МБАЛ „Токуда”, София, разговаря Галина Спасова


Д-р Балабанска, кои са причините за появата на запек и хронифицирането му?
Редица механизми, поотделно или в комбинация, водят до запек - като забавен пасаж, вродено по-дълго дебело черво или смъкване на червото, намален прием на несмилаема растителна целулоза, потискане на рефлекса на дефекация, тумори, запушващи лумена на червото.
При възрастните хора има и допълнителни фактори - намален прием на течности, обездвижване, прием на медикаменти със запичащо действие, възрастови изменения на храносмилателния тракт, неврологични или психични нарушения - инсулти, депресия.
С възрастта рефлексът за дефекация отслабва. Намалява чувствителността на ректума при изпълването му с фекални маси. Освен това редица медикаменти имат запичащ ефект: аналгетици, антиацидни средства, спазмолитици, антидепресанти, седативи, кодеин, морфин, антипаркинсонови средства, кардиологични препарати, съдържащи кофеин лекарства, както и напитки – кафе, кола, чай. Сраствания след коремни операции също причиняват запек.

Често се смята, че запекът е неприятно, но не и тревожно състояние.
Запекът протича с тежест и подуване на корема, повишено газоотделяне, коремни болки. Може да се съпровожда от главоболие, намалена работоспособност поради задържане на токсични продукти, акне. Понякога се прибягва самоволно към очистителни средства, без това да е необходимо. При запек, преди да се включат лаксативни средства, е необходимо установяване на подходящ режим на живот и хранене с прием на достатъчно течности, на храни, богати на растителни фибри - плодове, зеленчуци, физическа активност.
Важно е също да не се потиска редовно позивът за дефекация и червата да се изпразват своевременно, да се изгради навик за изхождане по едно и също време, най-често сутрин.

Защо се поставя акцент върху фибрите? Какъв е механизмът на действието им?
Често се казва, че богатото на растителни влакнини хранене е естествено слабително. Фибрите намаляват времето на чревния пасаж, увеличават задръжката на вода в чревния лумен и обема на изпражненията, като изпълването на червото води до дразнене и рефлекс за дефекация. Към растителните влакна се отнасят целулозата, хемицелулозата и пектинът. Целулозата се съдържа най-вече в плодовете и зеленчуците, а хемицелулозата - предимно в зърнените храни. В тънките черва при човека липсват ензими за разграждане на целулозата и хемицелулозата и те постъпват неразградени в дебелото черво, където се подлагат на частична бактериална ферментация до късоверижни мастни киселини и газове, стимулиращи перисталтиката на дебелото черво. Освен това имат голям афинитет към водата, увеличават обема на изпражненията и ускоряват чревния пасаж.
При нередовен корем препоръчваме всекидневен прием на плодове и зеленчуци, салати, супи, избягване на „сухоежбината“, ограничаване на  шоколадовите изделия. Препоръчват се също пшенични трици, груб пълнозърнест хляб, кисело мляко. Важен е достатъчният прием на течности. С лаксативен ефект са соковете от портокали, кайсии, праскови, круши. Да не се пренебрегва физическата активност - тя стимулира чревната перисталтика и укрепва коремната мускулатура.

Ако промяната на режима не даде резултат?
Тогава може да се включат лаксативни средства. На пазара се предлагат разнообразни хранителни добавки, в които има фибри. Природният продукт „Фрутилакс” е сироп, съдържащ екстракт от смокини и сливи, богати на фибри, за регулиране на перисталтиката и масло от мента и копър за намаляване на коликите и газовете в корема.
От осмотичните средства широко приложение намира лактулозата, която ускорява чревния пасаж, стимулира развитието на лактобацили и възстановяването на чревната флора. Към средствата с омекотяващо действие се отнасят лененото семе, парафинът и глицеринът. Широко застъпени са билковите средства - сена, зърнастец, корени от ревен.

Коментари