Публикация

Помогнете на болните от муковисцидоза

„Деца и приятели помагат на болните от муковисцидоза” e мотото на благотворителния базар на 1 юни - Международния ден на детето, организиран oт Асоциация „Муковисцидоза” в град Пловдив на Площад „Стефан Стамболов”.


От 9 до 20 часа ще се продават атрактивни предмети, изработени ръчно от деца от цялата страна. Събраните средства ще бъдат дарени на пациенти със заболяването муковисцидоза. У нас регистрираните болни са около 180, като повечето от тях са деца. В Пловдив 25 са децата, страдащи от това заболяване.

„Муковисцидозата е наследствено, прогресиращо заболяване, което се проявява от най-ранно детство с хронична пневмония и панкреасна недостатъчност. С добра терапия болестта може да се забави и контролира, коментира Светлана Атанасова, секретар на Асоциация „Муковисцидоза”.

По думите й в България голяма част от животоподдържащата терапия не се поема от здравната ни система и семействата сами търсят начини да я осигурят. Тревожен е и фактът, че средната преживяемост на болните в страната също е много ниска - 12-13 години, докато в Европа пациентите с муковисцидоза живеят до 40 години и повече.

Коментари