Публикация

Дойде сезонът на кърлежите

С топлото време дойде и сезонът на кърлежите...


По този повод от РЗИ–Плевен изпратиха писма до всички общински кметове на територията на областта, да се предприемат мерки за окосяване на тревните площи по населените места и да се извърши дезинсекция срещу кърлежи.

От началото на годината в инспекцията са регистрирани шест случая на ухапани от кърлежи и заразени с лаймска болест.

През миналата година регистрираните пациентите с това заболяване са били 6, през 2009 г. - 43, през 2008 г. - 30, през 2007 г. - 27. Най-много заразени хигиенните инспектори регистрират през периода юни–септември. Със затопляне на времето сега паразитите са все по-активни. Ако човек има съмнения за ухапване от кърлеж, трябва да потърси задължително лекар, който да извади паразита и да постави ваксина срещу тетанус, каза д-р Бонеслав Бонев от РИОКОЗ.

Винаги има опасност от инфекциозното заболяване лаймска болест
Клиничната й картина може да имитира редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър по-голям от 5 см (обикновено на мястото на ухапването от кърлеж) и бързо се разширява. Паралелно със зачервяването могат да се наблюдават и други симптоми - увеличени лимфни възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий на заболяването се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и учестен пулс, неврологични, ставни, очни и сърдечни проблеми, червени петна по кожата.

Третият стадий са усложнения от нелекуваната лаймска болест. Той настъпва години след заразяването.
Лечението зависи от стадия на болестта. Препоръчват се високи дози антибиотици, а при нужда и повтаряне на курса. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.

От кърлежите може да се развие и марсилска треска
Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж. Миналата година в областта са регистрирани 4 пациента. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с тъмна коричка. След скрит период от 3 до 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни, ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата.

С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3-4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. При своевременно и адекватно антибиотично лечение се постига пълно възстановяване.

Има още няколко вида зарази, които могат да се пренесат върху човека от кърлежите. Едно от тях е ку-треската. Тя се причинява основно от селскостопански животни като крави, кози, овце. При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява. По време на размножителния период на животните чрез родилните ципи и околоплодните води се отделят голям брой от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти.

Скритият период при това заболяване е от 3 до 30 дни. Започва с висока температура, втрисане, отпадналост, силно главоболие и мускулни болки. При голяма част от заболелите се развива пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира, като засегне и сърцето. За профилактиката и борбата с ку-треската е важно млякото да се консумира само след термична обработка. Бременни, болни с вродени или придобити клапни увреждания и лица с потиснат имунитет трябва да се изключат от дейности, свързани с възможен контакт с причинителя на ку-треската.

Друга опасна болест, пренасяна от кърлежите, е Кримска-Конго хеморагична треска. За щастие тя е най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна от кърлежи, и има сравнително ограничено разпространение. Среща се само в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кърджалийска. Освен чрез ухапване от кърлеж, заразяването може да стане и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване или при медицинска манипулация.

Кримската-Конго хеморагичната треска започва с грипоподобни оплаквания - висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата, венците и вътрешните органи. Може да доведе и до смърт. Възстановяването е продължително и лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение. Професионално застрашените могат да се предпазят от заразяване, като профилактично се имунизират с ваксина.

Коментари