Публикация

Обичайте сърцето си

Проф. д-р Асен Гудев е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и председател на Българското кардиологично дружество. Завършил е Медицинския факултет в София, след което специализира вътрешни болести и кардиология. Има специализации в Кеймбридж, Нотингам, Виена, Кьолн. Завършил е курса на СЗО и Световната кардиологична фондация по епидемиология и превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Преподава вътрешни болести и кардиология на студенти и специализанти. Изследователските му интереси са свързани с нарушенията в липидната обмяна, превантивната кардиология, острия коронарен синдром, влиянието на свободните радикали върху организма.


Едва ли има хора, които да не са чували тревожните данни, че в България смъртността от сърдечно-съдови заболявания продължава да бъде много висока. Това се съобщава постоянно от специалистите по време на различни форуми, както и от медиите. Проблемът е, че все още обществото трудно възприема съветите за здравословен начин на живот. А има категорични доказателства, че малките промени във всекидневните ни навици могат да доведат до големи ползи за здравето. Затова основен акцент в работата на Българското кардиологично дружество е да запознава хората с рисковите фактори за увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, както и с начините тези рискове да бъдат редуцирани. По отношение на професионалната общност мисията на дружеството е да работи за повишаване на медицинската ефективност на здравеопазването. Това става чрез непрекъсната квалификация на лекарите.

Сърдечно-съдовите болести са водещи не само в България, но и в по-голямата част на света, като тази епидемия започва първо в Съединените щати в годините около и след Втората световна война. Индустриализираното общество променя драстично начина си на живот, което рязко покачва заболеваемостта от исхемична болест на сърцето. Това заболяване се характеризира с натрупване на атеросклеротични плаки по коронарните артерии, а острата му изява е инфарктът на миокарда. Нерядко се стига и до сърдечна недостатъчност. За съжаление около една четвърт от болните нямат никакви признаци, че сърцето им е увредено, и първата проява при тях е внезапната смърт.

За да не се стига до инвалидност и загуба на хора в най-активната им възраст, Българското кардиологично дружество препоръчва всяка година хората между 35 и 69 години да си правят профилактичен кардиологичен преглед. По време на този преглед лекарят ще прецени какви инструментални и лабораторни изследвания са необходими при конкретния пациент, но минимумът включва ЕКГ, измерване на кръвното налягане и преслушване на сърцето.

А малките промени в начина на живот, за които споменах, включват увеличена двигателна активност (3 километра ходене на ден или 30 минути физическа активност), консумация на пресни плодове и зеленчуци 5 пъти дневно, постепенно намаляване на наднорменото тегло, отказ от тютюнопушенето и ексцесивната алкохолна консумация. Освен това е много важно да се контролират кръвното налягане, нивата на липидите и захарта в кръвта. Горната граница на артериалното налягане трябва да бъде под 140 мм живачен стълб, а за диабетиците – под 130. Нивото на общия холестерол трябва да е под 5 ммол/л, а за хората с диабет - под 4,5. Лошият (LDL) холестерол трябва да е под 3 ммол/л. Ако тези стойности не са постигнати, провеждайте системно лечение, което ви е предписано от лекаря. Високото кръвно се лекува постоянно, за да не се стига до тежки усложнения.

Съвременната медицина постигна голям напредък в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Но тази борба започва в съзнанието на всеки от нас и във всекидневното ни поведение. Истинската ни цел е да не се стига до необходимостта от спасяване на живота. Не случайно Българското кардиологично дружество излезе пред обществото с девиза „Здравото сърце е в твоите ръце”.

Коментари