Публикация

Еко къщи на бъдещето

Животът става все по-динамичен, а технологиите не престават да се развиват. Сега инженерната мисъл се е насочила към проектиране на традиционни сгради от нетрадиционни материали. Грижата за бъдещето на планетата е предизвикателство за учените не просто да търсят алтернативни източници на енергия, но и да използват нови екологични материали в работата си, в това число и за жилищни сгради. Целта е не само да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда, но и да се пречиства. Ето защо при създаването на нови домове вече се използват отпадъци - слама, ненужна хартия и пепел от топлоелектрическите централи. При това подобни сгради са напълно надеждни, удобни и приятни за живеене.


Къща от отпадъчна хартия
Инженери и архитекти от Швейцария и Германия са разработили проект под името „Универсален световен дом” (Universal World House), който има обща площ 36 кв. м. На тях са разположени спални с едно или две легла, маса и пейка, душ, тоалетна, открита веранда и дори е обособено място, където можеш да си сушиш дрехите. Предполага се, че правителства или частни благотворителни организации могат да предоставят подобни къщи на най-бедните граждани на страните си, както и на бежанци; на хора в нужда, които са останали без дом след наводнения, пожари, епидемии, войни и т.н. Цялата къща е изградена от големи панели Swiss Cell. Те са леки, издръжливи и могат да бъдат видени в корпусите на съвременните самолети или кораби. Използвани са стари вестници, списания и картон. Тази целулозна маса се смесва със смола и се изпича при висока температура и под налягане. Строителите уверяват, че къщата е изключително надеждна, би могла да издържи не по-малко от 50 години, сеизмоустойчива е и има добра топлоизолация. Панелите не се боят от влага и мухъл, от тях могат да се правят даже и басейни – обясняват строителите. За да снижи цената на подобна къща, швейцарската компания The Wall напълно е автоматизирала целия процес по създаване на хартиените панели чудо. Ето защо готовият Universal World House излиза не повече от 5 хиляди долара. Авторите на проекта обаче планират не да поставят готовите къщи, а да предоставят машини за изпичане на панели Swiss Cell, както и по-евтина суровина на потребителя. Така той ще може сам да си изпече толкова стени, подове, покриви, рафтове и т.н., колкото са му необходими. Така се спестяват и излишни транспортни разходи. Една от първите страни, които ще използват Universal World House, е Зимбабве, но интерес проявяват и други африкански държави.

Къща от слама
Такава къща на един или два етажа се предлага на всички желаещи британски учени от University of Bath. Панелите за построяването й са направени от пресована слама, размерите им могат да варират. А цената за един квадратен метър е между 340 и 475 долара. Гаранцията на къщата е 25 години. Тя не е податлива на пожари, гризачи или други напасти. Тъй като в сгъстената слама, покрита с мазилка, има много малко въздух, то панелните стени не горят никак добре. Ниското съдържание на влага (около 15%) пък ги предпазва от гниене, а незначителната хранителна стойност - от паразити. Един стандартен 450-милиметров блок намалява външния шум с 50 децибела. При изграждане на прототип на къщата в университета във Великобритания за полагането на необходимата основа и изграждането на два етажа са били необходими 13 дни в лошо време. Естествените материали са и красиви, евтини, лесни за поддържане. Сламената къща диша, тя е прохладна през лятото и топла през зимата. Освен това намалява емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, защото минимизира разходите за отопление и охлаждане. Като допълнително предимство от използването на такъв необикновен строителен материал авторите на проекта посочват икономията на транспортни разходи, тъй като слама има практически навсякъде, където се отглеждат селскостопански култури. Сламата е може би най-екологично чистият строителен материал, а според учените той може да издържи ще най-малко 100 години.

Къща от пепел
Още в края на 1930 г. в САЩ започнали да влагат пепелта от изгорелите въглища на електроцентралите в строителството на пътища и други структури. С използването на този материал са били построени скоростният път „Айзенхауер” (Чикаго), кулата „Пикасо” в Мадрид, кулата „Комерцбанк” във Франкфурт, в тунела под Ламанша, на пистата на летището в Айндховен (Холандия) и др. В момента пепелта се използва в бетона при строителството на най-високата сграда в света Burj Dubai в Дубай (ОАЕ). Пепелта е суровина за получаването на цимент и бетон и може да замени пясъка, чакъла или почвата в пътното строителство.
Вече се произвеждат тухли от пепел. Те струват около 20% по-евтино от глинените, защото енергията, необходима за производството им, е почти 10 пъти по-малка. За разлика от керамичните изделия тухлите, изработени от пепел, се правят на стайна температура и не изискват специални пещи за сушене и изпичане. Ако преди това е имало опасения, че живакът и други отровни вещества от пепелта ще замърсяват въздуха, то вече е доказано противното. Тухлата от пепел дори абсорбира вредните изпарения и не е опасна за човека.
Наскоро в Омск (Русия) беше открит завод за производство на тухли от пепел. В града работят няколко ТЕЦ-а, така че суровина за новия завод определено има в излишък. Специалистите са убедени, че тухлите от пепел не само че не са по-лоши от обикновените, а дори имат няколко предимства. Те са по-леки, имат пореста структура и следователно добра топлоизолация. Според икономисти цената на пепелта в Омск е най-ниската в страната - 95 копейки за тон. Цената за същото количество пясък днес е около 160 пъти по-висока.
От опита на Омск се интересуват и други региони. Може би тогава въздухът ни ще стане по-чист, а жилищата – по-евтини.

Коментари