Публикация

Ранният пубертет вече не е рядкост

Интервю с д-р Елисавета Стефанова, специалист по детска ендокринология в Педиатрична университетска болница, София.


Д-р Стефанова, влиза ли днешното поколение по-рано в пубертета?
Съществува терминът „акселерация”, който обяснява съвременното развитие на децата, по-добрите условия на живот, по-голямата информираност и по-калоричната храна. Това предполага по-ранно физическо съзряване и по-ранно настъпване на пубертета. Съответно съвременните деца са малко по-високи и по-тежки от родителите си във връзка с по-доброто им отглеждане. Има и тенденция децата с няколко месеца по-рано да навлизат в пубертета.

Какви са днес границите за двата пола, различни ли са за момичета и момчета?
Теоретично при момичетата пубертетът започва около 10-ата година, а при момчетата - две години по-късно. На 12 години момичетата са към средата и края на своя пубертет, а момчетата едва го започват и между тях се наблюдава дисоциация във физическото развитие.

Тези разлики оформят и разлика във височината с около 10 до 20 см между двата пола.
Може да се наблюдава и ранен физиологичен пубертет. След осмата година може да се видят пубертетни признаци при момичетата, които са в границите на нормалното, а за момчетата тази възраст е 9 години. Това наричаме ранен физиологичен пубертет. Когато имаме пубертетни признаци преди 8-ата година за момичетата и преди 9-ата за момчетата, вече търсим патологични причини. В този случай се правят специфични изследвания, за да се отхвърли органичната причина, водеща до преждевременен пубертет.

На какво се дължи изместването на пубертета?
Освен с акселерацията ранното настъпване на пубертета се обяснява и с други фактори. Например по-голяма част от нашите деца имат наднормено тегло, което ускорява костната им възраст. Затова при пълните деца се наблюдава от 3 до 6 месеца по-ранно настъпване на пубертета. Хормоните, които отговарят за апетита, повишените нива на лептин и кортизол, са виновниците за това. За по-ранно или по-късното настъпване на пубертета има значение и наследствеността. Обикновено децата повтарят пубертета на родителите си.

По какви признаци могат да познаят родителите дали детето навлиза в пубертета?
Характерна е бърза промяна в настроенията, децата стават по-нервни. Също появата на вторични полови белези – увеличаване на гърдите при момичетата и поява на окосмяване по половите органи. При момчетата се появяват младежки пъпки – акне. Всички тези белези ни навеждат на мисълта, че детето се подготвя за пубертет, като всичко това става постепенно.

Кога родителите трябва да потърсят лекарска помощ?
Когато са неспокойни за детето си и не са наясно какво става с него, е редно да потърсят специализирана лекарска помощ - консултация с педиатър, който, ако прецени, ще ги насочи към детски ендокринолог, каквато е моята специалност. Най-често се наблюдава увеличаване на едната гърда при момичетата между 9-ата или 10-ата година и много често родителите си мислят, че има бучка. Изпадат в паника и отиват при хирурзите. Прави се изследване на гърдата и нищо не се открива. После идват при нас и ние им казваме, че детето е здраво и навлиза в пубертета. Но все пак при тревога е по-добре детето да се види от специалист, отколкото да се изчаква.

Изнервеността на децата хормонално обусловена ли е?
По време на пубертета има бум на хормоните и младежите много лесно сменят настроенията си. По-високите нива на тестостерона при момчетата водят до такава напрегнатост и неконтролируемо държане, при момичетата пък има предменструални нарушения, свързани пак с настроенията. Но поведението на децата, разбира се, е функция от възпитанието на родителите. Съвременните деца са малко глезени и не обичат да им се отказва, затова често реагират сърдито и негативно. Ролята на възпитанието и родителската намеса не трябва да се подценява.

Хубаво е в тази възраст децата да се насочват към спортове, които да оформят фигурата им. Не бива да се употребяват много калорични храни като тестени и сладки изделия. Болестта на съвремието е обездвижването. Децата седят повече пред компютъра, не спят достатъчно, ядат дори пред компютъра, пият енергийни и безалкохолни напитки, които също не са полезни.

Има ли връзка между психическите и физическите промени?
Обикновено физическото изпреварва малко психическото развитие при децата. Наблюдаваме например едно добре развито дете, което все още има желание да играе детски игри. Психичното съзряване става постепенно и заслуга за това има и възпитанието в семейството и училището. Децата са функция от действителността.

Коментари