Публикация

Ароматерапия и за ходилата

Масажът с етерични масла е един от най-приятните. С негова помощ можем да решим доста проблеми – физически, емоционални, психически, козметични. Той може да ни успокои или да ни енергизира, да активизира умствените ни способности, да отнеме болката и напрежението в мускулите, да повдигне тонуса.


Ароматерапевтичният масаж се прави нежно и деликатно с поглаждане, лек натиск и кръгови движения. Енергичното и силно потупване и натиск са абсолютно недопустими.
Въздействието върху специални точки на стъпалата може да ви избави от много проблеми, а комплексно с етеричните масла полезният ефект се засилва и се постига максимално въздействие.
При съставяне на комбинацията от етерични масла, с които се прави масажът, запомнете няколко правила:

•    Преди масаж базовото масло се затопля до телесна температура.
•    Добавете към базовото масло няколко капки етерично масло или смес от такива по ваш избор според оплакванията (например при потене на краката е ефективно използването на кипарисово масло, масло от градински чай, портокалово или масло от чаено дърво, при уморени крака – масло от лавандула или розмарин).

Как се прави масажът с етерични масла

1. Нанесете масажното масло на кожата, разтрийте чрез леко поглаждане и плъзгащи движения с върховете на пръстите към страните на тялото.
2. Започнете от палците на краката с лек натиск отгоре надолу.
3. Връхната част на стъпалата масажирайте с кръгови движения, след това преминете към основата на ходилото.
4. Другите пръсти масажирайте с кръгови движения.
5. Завършете масажа с поглаждане.

За релакс и спокоен сън е препоръчително да изпълните масажа с етерични масла вечер. Използвайте леко масло (бадемово или жожоба), прибавяйки по желание 4-5 капки лавандулово или сандалово масло. Вземете малко количество в ръце и нежно и внимателно масажирайте долната част на краката и стъпалата с поглаждащи движения през 3-4 минути, по този начин маслото няма да попие веднага в кожата.

Коментари