Публикация

Интимната анорексия - когато той не може да обича вече...

Новата книга на психолога Дъглас Уийс – „Интимна анорексия: лечение на скритите зависимости в брака”*, разглежда един нов термин „анорексия в интимните отношения”, с който авторът описва едно болезнено състояние на въздържане от емоционална, духовна и сексуална близост.


Според д-р Уийс това поведение разсипва милиони бракове.
 
Той дава за пример една пациентка, която се чувства пренебрегната от съпруга си и страда, че той не й оказва никаква подкрепа, избягва да разговаря и да остава насаме с нея и винаги е много уморен или много пил, за да прави секс.

Въпреки че е успешен бизнесмен, когато тя загубила работата си, той й давал по 2 долара на ден, а в същото време пръскал големи суми пари за приятели.

Пациентката е загубила самочувствието си и непрекъснато се пита дали това отношение на мъжа й се дължи на това, че той я намира за скучна, или дебела и недостатъчно млада. А не винаги е било така.

Когато двамата започнали да се срещат, мъжът я обсипвал с любов, но след като се оженили всичко се променило. Най-странното е, казва д-р Уийс, че този мъж твърди, че обича жена си.

Според д-р Уийс съвременният начин на живот води до разрастване на явлението „анорексия в интимните отношения” (неприязън към интимността).

-brr-

Преди време, казва той, хората трябваше да проявяват по-голяма изобретателност, за да обяснят защо непрекъснато закъсняват от работа. Сега се обаждат по мобилния телефон, че ще вечерят навън, стоят с часове пред компютъра или телевизора и контактуват с приятели чрез Фейсбук повече, отколкото с човека, пред когото са се врекли да го обичат и уважават до края на живота си.

Според д-р Уийс това поведение се възприема по различни причини. Една от тях може да е проблем в отношенията с противоположния пол. Той може да се корени в детството. Ако между родителите на едно дете е липсвала връзка, то може да изкопира този модел на поведение с бъдещия си партньор;  сексуалното насилие също кара хората да се страхуват от емоционални и физически контакти и да търсят сигурност в дистанцираността и контролиране на чувствата.

Бедата е, че  анорексията в интимните отношения се открива много късно. Такива хора се справят много добре в периода на ухажването и началото на връзката, но след сватбата се затварят в себе си и престават да проявяват внимание, любов и да правят секс с партньора си, посочва д-р Уийс.

Имате проблем, ако в отношенията с половинката ви се появят следващите ситуации:

ПРЕКАЛЕНА ЗАЕТОСТ
Най-характерното за анорексиците от този вид е, че те са толкова заети, че не им остава време за партньора. Те или пътуват непрекъснато, или винаги имат много домашна работа, фокусират се върху децата си или потъват в служебни и обществени задължения.

ОТПРАВЯНЕ НА ОБВИНЕНИЯ
Когато се появи някакъв проблем в брака, те обвиняват партньора, за да не допуснат някакво съмнение в тяхната перфектност и безгрешност.

-brr-

ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ПРОЯВА НА ОБИЧ
Този вид анорексици винаги са наясно с начина, по който партньорът им иска да бъде обичан, подчертава д-р Уийс. Иначе те не биха успели да се обвържат с него.

ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ПОХВАЛИ
Всички хора имат положителни качества, напомня д-р Уийс. С времето анорексиците отхвърлят тези качества на партньора си и се съсредоточават върху неговите недостатъци. „Пациентка ми се оплака, че съпругът й не казва нито дума, когато му приготвя любимия му сладкиш, а когато сестра му го направила само веднъж, той я хвалил цяла вечер”, казва психологът.

ОТКАЗ ОТ СЕКС
Това е най-типичното поведение. Д-р Уийс е консултирал двойка, която не е правила секс от 20 години, въпреки че спят в едно легло.
 
ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ИЗРАЗЯВАНЕ НА ЕМОЦИИ
Това означава затруднено изразяване на чувствата, отказ от разговори на тема „взаимоотношения”.
 
КРИТИКАРСТВО
Емоционалният анорексик  прави постоянни дребнави забележки на партньора си и редовно изтъква недостатъците му. Той е в състояние да изброи слабостите му много по-бързо, отколкото неговите достойнства.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ДИСТАНЦИЯ
В този случай анорексикът се сърди и наказва или контролира партньора си като спира да му говори. Някои от тях са способни да мълчат седмици наред.
 
ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПАРИТЕ КАТО ОРЪЖИЕ

Такива анорексици може да крият от партньора доходите си или да го лишават от пари. Или да използват парите си, за да владеят положението. Например: „Купувам ти всичко, така че не се оплаквай от липсата на близост, обич и секс”.

-brr-

ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС

Имате ли чувството, че с партньора си живеете като съквартиранти? Д-р Уийс казва, че когато чуе такова оплакване поставя окончателната диагноза.

Разбираемо е, отбелязва той, след по-дълготрайно съжителство да се сблъскаш с някой от изброените проблеми, но повечето двойки ги преодоляват. Разликата при анорексиците е, че тяхното поведение е преднамерено и последователно.

СБЛИЖАВАНЕТО
Една трета от хората биха искали по-голяма близост с партньора си.
Д-р Уийс посочва, че ефектът върху пренебрегнатия партньор е опустошаващ. Той страда неимоверно, трупа килограми, губи самоуважение и се депресира. Понякога от чувство за самосъхранение той самият се превръща в анорексик в интимността.
И в двата случая е болезнено.

Взаимоотношенията се усложняват още повече, когато озлобеният партньор започва да играе пред хората ролята на жертва. Тогава съпрузите се отчуждават напълно.

Д-р Уийс разказва, че негова клиентка, която не била правила секс с мъжа си 8 месеца, се чудела защо той й бил толкова сърдит.
Той предупреждава обаче, че да живееш с такъв анорексик не означава непременно, че връзката е обречена и отбелязва, че има случаи със двойки, които не са правили секс 10 години, да възвърнат близостта си за 6 седмици.

Д-р Уийс препоръчва да се следва програма от 12 стъпки, подобна на програмата на Анонимните алкохолици и непрекъснато да се упражняват няколко ключови стратегии за възстановяване на близостта. Всеки ден споделяйте с партньора чувствата си, правете му комплименти и развивайте духовната си връзка, съветва той. 

-----------------------
*„Intimacy Anorexia:  Healing The Hidden Addiction In Your Marriage”

Коментари