Публикация

Основни правила при ухапване от отровна змия

Има няколко основни и жизненоважни правила при ухапване от змия. Пострадалите не бива да режат раната, тъй като това води до некроза. Не трябва да изсмукват отровата, а по-скоро леко да изцедят кръвта.


Но най-добре е да не правите нищо, ако не сте наясно с действията си.
Най-доброто нещо в тази ситуация е да обездвижите ухапания крайник, както при счупване, но не да стягате раната. По този начин ще предотвратите повишаване циркулацията на кръвта и бързото разнасяне на отровата.

И естествено веднага потърсете помощ в клиника по токсикология, където да ви бият противоотровен серум, препоръчва шефът на Клиниката по токсикология във варненската
Военноморска болница - доц. д-р Снежа Златева.

В околностите на Варна се срещат както пепелянки и усойници, така и каменарки. Този уикенд лекарите приеха първия си ухапан от змия пациент за сезона. 59-годишният мъж бил атакуван от отровно влечуго докато работел в градината си. Пациентът, ухапан по ръката, е без опасност за живота.

Освен отровните змии са опасни и жилещите насекоми. Излизайки на открито е добре да се ползват репеленти, за да намалите риска от ужилване, а хората, които знаят, че са алергични трябва да си носят анапен.

„В случай на нужда той може да се бие и направо през дрехите“, коментира доц. Златева. Тя напомня, че при по-чувствителните алергичният шок може да се развие и в рамките на няколко минути, така че бързата реакция в тези случаи е на живот и смърт.

Коментари