Публикация

10 начина за понижаване на кръвното

Хипертониците често контролират кръвното си налягане с няколко лекарства. Професор Матю Бърг от Колумбийския университет съветва хората с това страдание да се опитат да нормализират налягането си с по-малко медикаменти, с някои промени в начина на живот и естествени средства.


Ето 10 предложения:

Правете повече физически упражнения
Според Американската кардиологическа асоциация, всекидневните половинчасови физически упражнения могат да понижат значително кръвното налягане. Те съветват хората, които водят заседнал начин на живот, да започнат с аеробика, за да свалят стойностите на горната граница на кръвното налягане с 3 - 5 пункта, а долната - с два до три пункта. Физически активните хора често намаляват броя на лекарствата, които приемат против хипертония. Изберете си някакъв вид спорт, като ходене, тичане, плуване, каране на колело, и го упражнявайте с постоянство.

Яжте банани
Известно е, че прекалената употреба на сол повишава кръвното налягане, но повечето хора не знаят, че калият намалява вредното действие на солта и хипертониците трябва да приемат по-голямо количество от този елемент. Според американските диетични стандарти, възрастните хора се нуждаят поне от  4700 милиграма дневно. Богати източници на калий са бананите (422 милиграма в 1 банан), печените необелени картофи (738 милиграма в 1 картоф), портокаловият сок (496 милиграма в 1 чаша) и обезмасленото или нискомасленотото кисело мляко (531–579 милиграма в 1 чаша).

Намалете солта
Много ефективно средство срещу кръвното налягане е намаляването на дневната консумация на сол до по-малко от 1,500 милиграма, най-добре до 600 милиграма. Повечето сол се приема чрез обработените храни, затова се старайте да ядете пресни продукти. Проверявайте съдържанието на сол  на етикетите на продуктите.

Не пушете
Пушачите са по-застрашени от хипертония. Според учените, тютюнът и никотинът в цигарите могат да предизвикат временни покачвания на кръвното налягане, но самото пушене не причинява хронична хипертония. Това става, когато пушенето се съчетае с други фактори, като прекалено пиене на алкохол и застоял живот. Все пак, отказването от цигарите може да помогне за понижаването на кръвното налягане, да не изброяваме и безбройните други ползи за здравето от тази стъпка.

Отслабнете
Изследванията непрекъснато потвърждават, че свалянето на няколко килограма дава много добър резултат за намаляването на кръвното налягане. Излишното тегло принуждава сърцето да работи на по-бързи обороти и това пренапрягане може да доведе до хипертония. Отслабването облекчава натоварването на сърдечносъдовата система.

Намалете алкохола
Умерената употреба на алкохол – не повече от едно питие на ден за жените и две за мъжете, е полезна за сърцето, но учените са установили, че превишаването на това количество може да причини повишаване на кръвното налягане. Консумирайте спиртните напитки с храна, за да намалите ефектите им върху налягането.

Освободете се от стреса
Овладяването на стреса във всекидневието помага за понижаването на кръвното налягане, но проф. Бърг отбелязва, че учените все още не могат да предложат точната и подробна програма срещу стрес.

Установени са много резултатни практики за отпускане и разтоварване, но специалистите продължават с клиничните изследвания, за да уточнят коя е най-сполучливата. Независимо от това, Бърг съветва хората с високо кръвно налягане да вземат мерки за овладяване на стреса и да изберат и изпълняват редовно някоя от действащите програми.
 
Йога
Упражняването на йога е много силно средство против стрес. Индийско проучване установило, че дишането по методите на йогата сваля кръвното налягане на хипертониците, вероятно чрез действие върху автономната нервна система, която управлява сърдечния пулс и други несъзнателни функции. Не трябва да се смята, че йогата може да замести аеробиката, защото и двете упражнения са полезни по различен начин.

Внимавайте с кофеина
Кафето има полезни качества, но понякога може да причини внезапно покачване на кръвното налягане, дори и при хора, които не страдат от хипертония.

Ако имате високо кръвно налягане, ограничете приема на кафе до 2 чаши на ден. Може да проверите дали налягането ви се влияе от кофеина като си го премерите преди да пиете кафе и половин час след това. Повишени стойностите с от 5 до 10 пункта означава, че сте чувствителни към кофеин.

Meдитирайте
Meдитацията, дали с пеене, дишане, представяне на различни картини и т.н., може в повечето случаи да овладее стреса. Важното е да ви доставя удоволствие и да бъдете постоянни в заниманията си.
 

Коментари