Публикация

Успешна година за първата учебна биоферма у нас

Близо 3 000 деца от 31 училища преминаха за една година през първата в България учебна биоферма.


Уникалната ферма „Слънчева градина” бе официално открита на 4 юни 2010 в Агроекологичния център на Аграрния университет – Пловдив. „Слънчева градина” стана възможна с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

„Слънчева градина” предоставя уникалната възможност на децата да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да сварят лютеница и сладко, да омесят хляб, да направят сирене и масло. Всички деца, които са били за ден в биофермата се връщат вкъщи уморени, но доволни, с буркан лютеница или направени от тях хляб, сирене и друг биопродукт, както и незабравими впечатления. Децата казват, че са истински щастливи да поработят в истинска ферма, а не във виртуалните си ферми в интернет.

Целта на „Слънчева градина” е да допринесе за екологичното образование и знанията на децата за устойчивото производство и биологичното земеделие. „Слънчева градина” прави връзката за децата между наученото в училището и реалното производство.  

Учебните програми са подготвени с помощта на норвежки експерти с дългогодишен опит. В пролетната програма (от март до юни) децата засаждат разсад и семена от зеленчуци и билки, както и полагат първите грижи за растенията – поливане, окопаване, прибиране на първата реколта. През есента (октомври и ноември) децата прибират реколтата и правят лютеница, сладко, сок и сушени плодове по традиционни  български рецепти.

В рамките на целогодишна програма децата правят хляб по стари рецепти, като сами смилат зърното с ръчна каменна мелница, месят тесто и пекат хляба в истинска пещ на дърва. Децата участват и във всички етапи на правенето на сирене. Със собствените си ръце децата бият и масло.

Инициатор на проекта за „Слънчева градина” е българската Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, а партньори - Аграрният университет- гр. Пловдив,  Норвежкото кралство дружество за развитие – Norges Vel и Столичният център за работа с деца.


Коментари