Публикация

Не подценявайте остеопорозата

Намаляването на костната плътност съвсем не е заболяване на старческата възраст, каквото е широко разпространеното мнение.


Всичко започва още с началото на менопаузата.

А при жени, които не са натрупали достатъчно костна и мускулна маса в първите десетилетия от живота си, и по-рано. Има и индивидуални и наследствени различия. Но съвременните стандарти изискват първите профилактични измервания на костната плътност да се правят на 45 години.

След това в зависимост първоначалния резултат лекарят определя честотата на изследванията. След 55 години задължително се прави т.нар. ДЕКСА - специално рентгеново изследване на бедрена шийка и на лумбален прешлен. Когато се установи остеопения или остеопороза, трябва да започне лечение. То е комплексно и съвсем не се изразява само в прием на калциеви добавки.

Защото сам по себе си калцият няма как да влезе в костите. Това става чрез специална активна форма на витамин D (Алфа-Д-3), който фактически е един от важните хормони в тялото. По лекарска преценка могат да се включат и препарати от групата на бифосфонатите, които блокират костното разграждане. Лечението е продължително и постоянно, защото костите са орган с бавна обмяна.

----------------------------------------------
За консултация можете да се обръщате към следните специалисти:

Д-р Маргарита Велкова - ревматолог
Месторабота: гр. Русе, ДКЦ 2 ул. „Рига” 35, ет. 4, каб. 122
Раб. време: всеки ден 9-15 ч.

Д-р Екатерина Господинова - ревматолог
Месторабота: гр. Бургас, Център по остеопороза
ул. ”Ванче Михайлов” №1
тел. за контакт: 0887701477

Д-р Фотина  Деведжиева - ендокринолог
Месторабота: гр. Варна, МЦ „Младост”
тел. за контакт: 052/555 529

Коментари