Публикация

Психолози алармират - една трета от първолаците са невротични

Близо една трета от варненчетата на възраст 5-6 г. са с нервно-психични разстройства, показва 2-годишно проучване на психолозите от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, обхванало над 300 хлапета.


Почти половината деца - 56,3% от момчетата и 28,5% от момичетата, се страхуват от тъмното. Фобии към животните обаче имат преобладаващо дамите – над 78 на сто, докато при младежите – 35,7 на сто. Една трета от децата имат страхове, поради които не искат да ходят на забавачка или в предучилищна. Също толкова имат кризи в поведението и изпитват затруднения в общуването с възрастните.

Смущаващ извод в изследването е, че почти половината от децата спят неспокойно, като този проблем засяга по-често момиченцата. И разбира се, колко по-голямо е психичното натоварване, толкова повече кошмари сънуват.

Хлапетата, които имат нервно-психични разстройства, най-често реагират чрез негативизъм, сочат резултатите. Протестното поведение при тях може да се фиксира като трайно отклонение в характера.

Вследствие се наблюдават затруднения в общуването или пък агресивни прояви - 16,6%. Една трета от засегнатите не пристъпват към действия, но пък имат враждебни намерения. Макар че половината от децата предпочитат да не влизат в сбивания, те дават израз на агресията си чрез критика, обиди, присмех, унижение. Но това не е случайно, тъй като те само имитират
поведението, което срещат във всекидневието си. Все пак две трети от възрастните около тях – у дома и в училище, викат и отправят забележки, за да контролират малчуганите.

Забравихме да прегръщаме и да играем с децата си
Стресът, който семейството и учителите предават на децата са едно, но липсата на достатъчно внимание е нещо съвсем друго. Проучването сочи, че любов и топлина чрез прегръдки от своите майки получават 75 на сто от анкетираните деца. Едва 41,6 процента от тях получават същото от татковците си. Още по-нисък е делът на останалите членове от фамилията, които задоволяват потребностите на децата от обич и привързаност.

Не по-различна е ситуацията по отношение на времето, което се отделя на подрастващите. Оказва се, че само 2,7% от майките и 5,5% от бащите се включват в игрите на децата си.  


Коментари