Публикация

Проект предвижда изграждането на модерен онкоцентър във Варна

Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ ще сбъдне една от мечтите на болните от рак, като изгради модерен онкологичен център с два линейни ускорителя.


Това е възможно благодарение на проект за 18 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”, „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации”.

Идеята е с парите да се ремонтира бившата четириетажна психиатрия в двора на болницата, която от години не се използва. Там ще бъдат пребазирани всички клиники от терапевтичната сграда, които имат отношение към лечението на рак, така че пациентите да получат комплексно обслужване на едно място. За да се постигне този ефект, в центъра заедно ще работят специалисти от общо осем дисциплини на медицината.

По проекта ще се осигури модерен лъчетерапевтичен център с два линейни ускорителя като амбицията на болничното ръководство е единият от тях да има възможност за радиохирургия, при която могат да се лекуват тумори в цялото тяло без да се засягат здрави кретки.

По проекта са предвидени още компютър-томографски виртуален симулатор, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, комплект дозиметрична и лъчетерапевтична апаратура, комплект устройства за имобилизация на пациента.


Коментари