Публикация

Хигиената – най-силното оръжие срещу опасните бактерии

Ешерихия коли е един от най-често срещаните в организма микроби. При определени обстоятелства тази бактерия може да придобие сериозни болестотворни свойства.


Най-често причинява диарийни заболявания с различна тежест според конкретния ген, който бактерията носи. Една от тези групи чревно патогенни бактерии вече е обособена като ешерихия коли, образуваща веротоксин.

Този токсин е много силен, защото освен увреждане на лигавицата на червата може да предизвика системно действие върху целия организъм. Точно такъв е случаят в Германия, където се разпространява ешерихия коли от типа О-104, Н-21.

Там заболеваемостта и смъртността се обуславят точно от споменатия веротоксин. При заразените пациенти се наблюдава разрушаване на мембраните на кръвните клетки и хемолитичен уремичен синдром. Това е тежко състояние, което изисква своевременна диагностика и интензивно лечение.

Проблемът е, че конкретната бактерия, освен че продуцира веротоксин, има значителна антибиотична резистентност заради производството на бета-лактамази. Заради това лечението не може да се извърши с цефалоспорини и пеницилини. Но все пак имаме запазена чувствителност на хинолони и на аминоглюкозиди, т.е. лекарите имат с какво да противодействат.

Най-важната предпазна мярка си остава хигиената – стриктно измиване на ръцете и измиване и обелване на плодовете и зеленчуците.

До момента в Националната референтна лаборатория по чревни инфекции, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести, не сме изследвали зеленчуци за ешерихия коли, защото не е имало съмнение за заразяване.

Имаме пълната готовност за реакция, но призовавам да не се създава паника. Няма нужда всеки, който получи леко разстройство, да се смята за тежко болен. Проби могат да ни изпращат единствено здравни заведения. Ние разполагаме с генетични и имунологични методи за откриване на веротоксин в различни микроби.

Коментари