Публикация

Помощ! Имам пърхот

Пърхотът е едно от най-често срещаните кожни заболявания и милиони хора по света страдат от него.


Някои не носят тъмни дрехи заради проблема си, други винаги слагат шапка на главата, докато са навън, но така или иначе наличието на пърхот освен неприятните усещания води и до по-ниско самочувствие и притеснение.

Ето защо решихме да потърсим мнението на специалист, който да ни посъветва как да се справим с проблема. Д-р Светослав Георгиев е дерматолог в кожния диспансер в столицата. Той поясни, че пърхотът е вид себореен дерматит - заболяване, което се лекува успешно. Но докато пърхотът се проявява под формата на залющване на скалпа, то при себорейния дерматит има и зачервяване на кожата.

„Състоянието се характеризира с появата на зачервяване, залющване и сърбеж предимно по кожата на скалпа, но също може да е по лицето и тялото” – обясни ни специалистът в областта на дерматологията. Ето защо не бива да ни учудват състояния като „пърхот на веждите”, люспички по носа или в областта зад ушите. Болестта може да засегне най-различни области от тялото ни.

Всичко това обаче се оказва доста индивидуално и непредвидимо. Д-р Георгиев ни обясни, че някои хора просто са предразположени. Пърхотът все пак се провокира от някои неблагоприятни фактори като смяна на климата (ако например отидете на почивка в някоя по-студена скандинавска страна), спадане на имунитета или смяната на сезоните.

Успокояващ е фактът, че заболяването не се обуславя генетично. Т.е. понякога родителите имат пърхот, а техните деца нямат и обратно. „За момента няма такива данни за наследственост на заболяването” – категоричен е нашият събеседник. Той ни посъветва да бъдем внимателни при избора си на козметични продукти, защото, ако не са достатъчно качествени или не понасят на самия индивид – могат да обострят заболяването или да предизвикат развитието му.
    
Докато се подготвяхме за темата, попаднахме на десетки бабини рецепти против пърхот – от отвара на коприва, през фъстъчено масло с лимон, до втриване на „сълзи” от лоза в скалпа... Катраненият шампоан също е сочен от знайни и незнайни „специалисти” за добър помощник в битката с пърхота. Оказва се обаче, че универсален лек за пърхота няма! И съветът на д-р Георгиев е да потърсите дерматолог.

„Когато имате оплакване, няма какво да чакате, колкото по-рано, толкова по-добре!” Според думите му най-съвременният метод за лечение са шампоани, които са подходящи за самия човек. „Има над 100 вида шампоани, но всеки трябва индивидуално да си избере своя продукт. На един му върши работа един шампоан, на друг – друг, и т.н.”

А най-добрият начин да се спрем на дадена козметика е чрез проба. „Ако пробата не ви понася, значи няма да ползвате продукта, а ще отидете на лекар, който ще ви препоръча подходящ шампоан за вашия скалп. Важно е да уточним, че шампоаните поддържат, но в момент на сериозно обостряне могат да се включат медикаменти. Няма универсален медикамент, който да е най-добър. Не съм чул и някъде лъчетерапия и други методи да вършат работа” – разказа ни дерматологът от Диспансера за кожно-венерически заболявания в София.

Нямаше как да не зададем и въпроса как да предотвратим появата на пърхот. А събеседникът ни отговори така: „Спокойствие, чист въздух и хубави препарати – това е най-общо казано”. Д-р Светослав Георгиев потвърди, че пърхотът се повлиява негативно от замърсяването, което засилва чувствителността на кожата ни, от лошата храна, както и от стресовите ситуации.
 

Коментари